חדשות

סיכון מוגבר לבעיות בעצמות בחולי לופוס עם צפיפות עצם נמוכה (מתוך כנס EULAR)

23/06/2009

ממחקר חדש שהוצג בכנס EULAR (European League Against Rheumatism) עולה כי חולים צעירים עם ערכי BMD (Bone Mineral Density) נמוכים בזמן האבחנה של SLE (Systemic Lupus Erythematosus) מצויים בסיכון מוגבר להפרעות ארוכות-טווח בעצמות.

 

החוקרים עקבו באופן פרוספקטיבי אחר 52 צעירים, עם אבחנה חדשה של SLE, שעברו בדיקת DEXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry) בתוך 6 חודשים מהאבחנה, ולאחר מכן שתי בדיקות DEXA שנתיות. כל החולים קיבלו טיפול יומי בתוספי סידן וויטמין D.

 

חציון גיל החולים בעת האבחנה עמד על 12.0 שנים ו-45 חולים מהם היו נשים.

 

החוקרים מסבירים כי למרות ש-BMD נמוך היא בעיה מוכרת בחולי לופוס, אין מידע רב בספרות הרפואית בנוגע להשפעות המחלה והטיפול על בריאות העצם של ילדים עם SLE בטווח הארוך.

 

גיל ההתבגרות היא תקופה קריטית לעצמות ועד לתום תקופת ההתבגרות קיימת כבר 80% משיא מסת העצם . מחקר שפורסם לאחרונה מצא כי ב-25% מחולי לופוס צפיפות עצם נמוכה בעמ"ש מותני או בצוואר הירך בתוך שלושה חודשים מהאבחנה.

 

ב-20% מהחולים (10/52) תועדו ערכי BMD נמוכים בעמ"ש מותני או בצוואר הירך בעת האבחנה וב-80% (8/10) הן נותרו נמוכות לאורך המעקב.

 

מבין 9 החולים עם ערכי BMD נמוכים/תקינים בעת האבחנה, ב-44% (4/9) חלה החמרה לערכי BMD נמוכים לאחר 3 שנים. מבין 38 החולים עם ערכי BMD תקינים בעמ"ש מותני בעת האבחנה, ב-37% (4/9) חלה החמרה לערכי BMD נמוכים/תקינים או נמוכים.

 

לאחר שלוש שנים, ב-27% מכלל החולים תועדו ערכי BMD נמוכים.

 

מניתוח הנתונים עולה כי BMI נמוך ומינון גבוה של סטרואידים תורמים לבריאות עצם ירודה, בעוד שערכי BMI גבוהים בעת האבחנה נטו להגן על העצם.

 

החוקרים קוראים לרופאים לזהות בשלב מוקדם סיכון מוגבר לבעיות עצם בטווח הארוך בחולי לופוס צעירים, ובחולים בסיכון גבוה לשקול טיפול בתרופות נגד-ספיגה, דוגמת ביספוספנטים.

 

עם זאת, החוקרים מדגישים כי להמלצה זו מספר מגבלות. ראשית, מתן ביספוספנטים לילדים אינו מאושר כהתוויה של הטיפול, פרט לטיפול בילדים עם Osteogenesis Imperfecta.  שנית, בנות צעירות עם SLE צפויות להביע בשלב מסוים רצון להרות, וביספוספנטים נותרים בגוף למשך תקופה ארוכה מאוד. לכן קיים חשש מתן טיפול בביספוספנטים בנשים שיהרו מאוחר יותר יפגע בצפיפות העצם של העובר.

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני