חדשות

שימוש במסנן קרינה עם מקדם הגנה גבוה היה קשור לירידה בסיכון למלנומה/מאמרם של ד''ר צפריר ופרופ' עזיזי ב''הארץ''

19/04/2017

מאת מערכת אי-מד

במאמר המתפרסם השבוע באתר "הארץ" ע''י ד"ר ירון צפריר (רופא מומחה למחלות עור במכון לסקר מנהלים במרכז הרפואי שיבא) ופרופ' אסתר עזיזי (מומחית לסרטן עור ונמנית על סגל ההוראה של הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב בדרגת פרופסור אמריטוס) הם סוקרים מחקר שהתפרסם לאחרונה , שממנו עולה כי שימוש במסנני קרינה עם מקדם הגנה גבוה (מעל 15 SPF) היה קשור לירידה בסיכון למלנומה בהשוואה לאי שימוש במסנן או שימוש במסנן עם מקדם הגנה נמוך יותר.

המחקר המתואר בוצע בנורבגיה וכלל כ-143,000 נשים בגיל 40-75 שנהגו להשתזף בכוונה. המעקב אחריהן נמשך לאורך למעלה מ-10 שנים, והתוצאות שהתקבלו הראו כי שימוש במסנני קרינה עם מקדם הגנה גבוה היה קשור לסיכון נמוך יותר למלנומה של 18% בהשוואה לאלה שלא השתמשו. הירידה בסיכון אף הייתה גדולה יותר (21%) בקרב נשים בהירות שיער.

מחברי המאמר ב"הארץ" מעירים ומדגישים כי : "ראוי להדגיש כי בפועל, היעילות של קרם הגנה מהשמש אינה תלויה אך ורק במקדם ההגנה (SPF) של התכשיר, אלא מושפעת מגורמים נוספים, לדוגמה: כמות מסנן ההגנה שנמרח, מספר הפעמים החוזרים של מריחת הקרם, היקף השטח החשוף המכוסה במסנן קרינה והספקטרום של הקרינה העל סגולה אליה נחשפים. במחקר הנוכחי השימוש במסנן הקרינה נעשה בצורה "לא מושלמת" (בהתייחס לכמות המריחה ומריחה חוזרת), ועל כך התוצאות האלו צפויות היו להיות טובות יותר במידה שהשימוש בקרם ההגנה היה מבוקר כראוי. לא פחות מכך ניתן לצפות ששימוש במסנני קרינה עם מקדם הגנה גבוה מ-15 בגילאים צעירים יותר מאלה של קבוצת המחקר, ובמיוחד כבר מגיל הילדות המוקדמת, עשוי יהיה להקטין את הסיכון למלנומה מעל ל-30% שנצפה בעבודה הנוכחית. "

למאמר ב"הארץ"

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני