חדשות

תוצאות מבטיחות להתערבות DRIFT לטיפול בהרחבת חדרים לאחר דימום (ADC) והערת עורך נאונטולוגיה ד''ר ברזילי

22/07/2020

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood – Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולות תוצאות מבטיחות להתערבות DRIFT (Drainage, Irrigation and Fibrinolytic Therapy) להרחבת חדרים לאחר-דימום, לאחר שהנתונים העידו על שיפור ממושך בתפקוד הקוגניטיבי.

 

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם היתרון הקוגניטיבי של התערבות DRIFT שזוהה לאחר שנתיים נותר עד גיל בית-ספר.המחקר האקראי-מבוקר כלל ארבעה מרכזים עם 77 פגים שאובחנו עם דימום תוך-חדרי והגדלה פרוגרסיבית של החדרים והיו במעקב עד גיל 10 שנים. ההתערבות כללה מתן זריקה תוך-חדרית של תכשיר פיברינוליטי עם שטיפות רציפות.

 

התוצא העיקרי כלל את ה-CQ (Cognitive Quotient), על-בסיס מדדי British Ability Scales ו-Bayles III Scales, והישרדות ללא ליקוי קוגניטיבי חמור.

 

מבין 77 ילדים שנכללו במחקר, 12 הלכו לעולמם, 2 אבדו למעקב, 10 לא הגיבו ואחד סירב לקחת חלק במעקב לאורך 10 שנים. החוקרים בחנו את התוצאות ב-28 ילדים בקבוצת ההתערבות וב-24 ילדים בקבוצת הטיפול הסטנדרטי.

 

מדד CQ הממוצע עמד על 69.3 נקודות בקבוצת ההתערבות ועל 53.7 נקודות בקבוצת הטיפול הסטנדרטי (p=0.01). שיעורי הישרדות ללא מוגבלות קוגניטיבית חמורה עמדו על 66% מהחולים בקבוצת DRIFT ועל 35% מאלו בקבוצת הטיפול הסטנדרטי (p=0.003).

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי התערבות DRIFT הינה הראשונה שהדגימה שיפור קוגניטיבי ממושך בילדים עם הרחבת חדרים לאחר-דימום.

 

ADC - Fetal and Neonatal Edition Published 04 July 2020

 

הערות עורך נאונטולוגיה, ד''ר ברנרד ברזילי:

הרחבת חדרים לאחר דימום מוחי בפגים טומנת בחובה אינדיקציה פרוגנוזה גרועה. שיטת ה-DRIFT הינה שיטה של טיפול אגרסיבי הבאה לסלק חלקיקי "פסולת" מנוזל ה-CSF. מחקר זה הינו אחד הראשונים מסוגו המוכיח כי טיפול אגרסיבי בהרחבת חדרים לאחר דימום מוחי בפגים יעיל בשיפור התוצאים לטווח ארוך (במחקר זה המדובר בכ-10 שנים). כשבאים לבחון את תוצאות המחקר יש לשים לב לכך שיש אחוז נשירה גבוה, ובהתאם להעריך את תוצאות המחקר.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני