חדשות

בדיקת EEG רציפה בשעה הראשונה לחיים עשויה לסייע בחיזוי פרכוסים בתינוקות (Archives of Disease in Childhood) והערות עורך ניאונטולוגיה, ד''ר ברזילי

01/10/2020

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood. Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השעה הראשונה של בדיקת EEG (Electroencephalogram) רציפה בתינוקות בסיכון מוגבר לפרכוסים עשויה לסייע בזיהוי וניבוי הופעת פרכוסים במהלך ניטור EEG רציף לאורך עד 96 שעות.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מומלץ להשלים בדיקת Video EEG רציפה בתינוקות בסיכון לפרכוסים. כעת הם ביקשו לבחון אם השעה הראשונה של בדיקה זו עשויה לסייע בחיזוי התפתחות פרכוסים. הם השלימו מחקר רטרוספקטיבי, רב-מרכזי, שכלל 266 תינוקות שנולדו במועד והיו בסיכון לפרכוסים, או עם חשד לפרכוסים.

 

הממצאים בשעה הראשונה של בדיקת EEG רציפה נבחנו על-ידי מפענחים מנוסים וחדשים וסווגו כממצאים חריגים בדרגה קלה, בינונית, או חמורה. החוקרים בחנו את הקשר בין ממצאים חריגים בשעה הראשונה לבדיקת EEG רציפה ונוכחות פרכוסים לאורך כל משך בדיקת ה-EEG.

 

מהנתונים עולה כי ב-50 מבין 98 תינוקות (51%) שפיתחו פרכוסים הפרכוס הראשון תועד בשעה הראשונה לניטור. הסיכון לזמן-עד-אירוע של פרכוס בין תחילת הבדיקה ועד לאחר 96 שעות עמד על 0.38, בעוד שהסיכון בשעה הראשונה לבדיקה עמד על 0.19.

 

ב-48% מהנבדקים, תרשים ה-EEG ברקע היה תקין, ב-30% תועדו ממצאים חריגים בדרגה קלה, ב-13% זוהו ממצאים חריגים בדרגה בינונית וב-9% זוהו ממצאים חריגים בדרגה חמורה. שיעורי ההסמכה בין בודקים לזיהוי השינויים בתרשים EEG היו טובים מאוד.

 

כאשר החוקרים לא כללו בניתוח הנתונים תינוקות עם פרכוסים במהלך השעה הראשונה, שינויים חריגים בתרשים EEG ברקע לוו בסיכון גבוה פי 2.4 לפרכוסים במהלך יתר תקופת הניטור, בעוד שבנוכחות ממצאים חריגים חמורים נרשמה עליה של פי 7 בסיכון לפרכוסים.

 

ממצאי המחקר עשויים לסייע בזיהוי תינוקות בסיכון גבוה לפרכוסים, בהם נדרש מעקב הדוק יותר.

 

Archives of Disease in Childhood. Fetal and Neonatal Edition 2020 September 14

 

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד''ר ברנרד ברזילי:

ממחקר זה עולה כי ניתן לזהות פרכוסים בילודים בסיכון כבר בשעה הראשונה לניטור EEG בכמחצית מהמקרים. כלומר, מחצית מהילודים שיפרכסו יעשו זאת מוקדם. בצורה זו נוכל לזהות טוב יותר את האוכלוסיה שבסיכון ונוכל אולי לבצע בהם מעקב הדוק יותר ואולי טיפול טוב יותר.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני