חדשות

השוואת נפח המים בגוף בפגים ובילודים במועד (Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed) והערת עורך ניאונטולוגיה, ד''ר ברזילי

13/04/2021

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood – Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים על תוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה, מהן עולה כי בפגים אחוז נפח המים בגוף גבוה יותר מאחוז המים בגופם של תינוקות שנולדו במועד.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סך נפח המים בגוף הינו אחד המרכיבים של מסת גוף ללא-שומן ושינויים בנפח המים בגוף מושפעים ממעברי נוזלים (בעיקר במהלך לאחר הלידה), מאזן אלקטרוליטים והמצב התזונתי. אין נתונים ממדגמים גדולים אודות הערכים התקינים בתינוקות שנולדו במועד ופגים, עובדה המגבילה השלמת מחקרים בנושא.

 

כעת ביקשו החוקרים להשלים סקירה שיטתית של העדויות אודות אחוז נפח המים הכולל בגוף של תינוקות שנולדו במועד, לבחון את ההשפעה של פגות על נפח המים בגוף בלידה ולתאר את השינויים לאורך הזמן בנפח המים בגופם של פגים.

 

חיפוש אחר מאמרים שפורסמו בין 1946 ועד ינואר 2020 הוביל לזיהוי 22 מחקרים רלבנטיים. אחוז נפח המים בגוף של תינוקות שנולדו במועד עמד על 73.8% (רווח בר-סמך 95% של 72.47-75.06%; 15 מחקרים, 433 תינוקות). מטה-רגרסיה העידה כי נפח המים בגוף היה גבוה יותר בפגים (עד 90% באלו שנולדו לאחר 26 שבועות היריון, ירידה ל-75% באלו בגיל מתוקן של 36 שבועות) ועמדו בקורלציה שלילית עם גיל ההיריון בלידה, עם ירידה של 1.44% בכל שבוע (רווח בר-סמך 95% של 0.63%-2.24%; 9 מחקרים, 179 תינוקות).

 

החוקרים לא הצליחו להשלים הערכה של השינוי בנפח המים בגוף של פגים לאורך זמן לאחר הלידה בשל מיעוט נתונים בנושא.

 

ממצאי הסקירה מסייעים בהגדרת האחוז התקין של נפח המים בגוף בתינוקות שנולדו במועד ובפגים ומאשרים כי בפגים אחוז נפח המים בגוף גבוה יותר מאחוז המים בגופם של תינוקות שנולדו במועד.

 

Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2021 Mar 31

 

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד''ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה מאשר את העובדה שנפח המים בפגים גבוה יותר מאשר בילודים במועד. דבר זה מסביר גם את העובדה שפגים יכולים לרדת במשקל יותר מאשר ילודים במועד לאחר הלידה (למרות שמצב זה לא נחקר במחקר זה). כמו כן לתכולת המים בהגבוהה בפגים ישנה חשיבות רבה בהשפעה על ריכוז התרופות הניתנות לפגים לעומת ילודים במועד.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני