חדשות

השוואה בין אלגוריתמים שונים לבקרה אוטומטית של אחוז חמצן בשיאוף לטיפול בפגים (Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed) והערות עורך ניאונטולוגיה, ד''ר ברזילי

29/01/2022

במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood – Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים על מגרמניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אלגוריתם אוטומטי חדש לבקרה אוטומטית של אחוז החמצן בשיאוף (Fraction of Inspired Oxygen, או FiO2) לטיפול בפגים מוביל לשיפור אחוז הזמן בו הפגים מצויים בטווח המטרה של רוויון חמצן בדם, לצד הגבלת אחוז חמצן מקסימאלי שניתן בשיאוף.

 

בקרה אוטומטית של אחוז החמצן בשיאוף, על-פי ניתוח רציף של מדידות סטורציה, מובילה לשיפור אחוז הזמן בו פגים מצויים בטווח המטרה הספציפי של רוויון חמצן בדם. במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון אם אלגוריתם חדש לבקרה אוטומטית של אחוז החמצן בשיאוף, הכולל סף עליון של אחוז חמצן בשיאוף, משפר את אחוז הזמן בו פגים מצויים בטווח המטרה של רוויון החמצן בדם, בהשוואה לבקרה ידנית סטנדרטית או האלגוריתם הקודם שנבחן.  עוד בחנו החוקרים את ההשפעה של משך הזמן לקביעת ממוצע רוויון סטורציה בזמן השימוש במערכות האוטומטיות לקביעת אחוז חמצן בשיאוף.

 

המחקר האקראי-מבוקר כלל השוואה בין שני אלגוריתמים לבקרה אוטומטית, כאשר בסדר אקראי נעשה שימוש באלגוריתם הישן (6 שעות כאשר משך הזמן לקביעת ממוצע רוויון סטורציה עמד על 2 שניות ו-6 שעות כאשר משך הזמן עמד על 8 שניות) ובאלגוריתם החדש (6 שעות כאשר משך הזמן לקביעת ממוצע רוויון סטורציה עמד על 2 שניות ו-6 שעות כאשר משך הזמן עמד על 8 שניות) לבקרה אוטומטית של אחוז החמצן בשיאוף במהלך הטיפול בפגים ואלו נבחנו אל מול בקרה ידנית של אחוז החמצן שניתן לפגים במשך 6 שעות.

 

מדגם המחקר כלל 24 פגים (חציון גיל הריון בלידה של 25.3 שבועות, חציון משקל לידה של 585 גרם) ביחידת טיפול נמרץ בבית חולים אקדמאי, אשר נדרשו לתמיכה נשימתית לא-פולשנית עם אחוז חמצן בשיאוף של מעל 0.21.

 

התוצא העיקרי של המחקר היה אחוז הזמן בו פגים מצויים בטווח המטרה הספציפי של רוויון חמצן בדם.

 

מהנתונים עולה כי אחוז הזמן בו פגים מצויים בטווח המטרה הספציפי של רוויון חמצן בדם עמד על 56% עם בקרה ידנית של אחוז החמצן בשיאוף, זאת בהשוואה ל-69% עם האלגוריתם האוטומטי הישן ו-70% עם האלגוריתם החדש כאשר משך הזמן לקביעת ממוצע רוויון חמצן עמד על 2 שניות ו-71% עם האלגוריתם הישן ו-72% עם האלגוריתם החדש כאשר משך הזמן לקביעת ממוצע רוויון חמצן עמד על 8 שניות.

 

ממצאי המחקר מעידים כי ללא תלות במשך הזמן לקביעת ממוצע רוויון חמצן עם מד סטורציה, אחוז הזמן בו פגים מצויים בטווח המטרה הספציפי של רוויון חמצן בדם היה גבוה יותר עם אלגוריתמים אוטומטיים בהשוואה לבקרה ידנית של אחוז החמצן בשיאוף. למרות הגבלת אחוז חמצן מקסימאלי שניתן בשיאוף, האלגוריתם החדש היה טוב יותר משמעותית מבקרה ידנית בשמירה על רוויון חמצן בדם בטווח היעד.

 

Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2021 Nov 24

 

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד''ר ברנרד ברזילי:

בשנים האחרונות הולכים ומתרבים המחקרים שמוכיחים כי בקרה אוטומטית של אחוזי החמצן באוויר הנשאף עדיפה על בקרה ידנית. לפחות בכל הקשור לזמן ההמצאות של הפגים בטווחי הסטורציה הרצוייה. כמו כן, הבקרה האוטומטית מאפשרת לצוות הרפואי והסיעודי לשים לב ביתר שאת להיבטים אחרים בטיפול בפג. עם הזמן, האלגוריתמיים הפועלים ומשנים את אחוזי החמצן ילכו וישתפרו ויגרמו לכך כי הפגים הרכים ישהו יותר בטווח הסטורציה הרצוי.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני