חדשות

השפעות הבדלים בגישה לטיפול בדוקטוס ארטריוזוס פתוח על שיעורי תחלואה ותמותה בפגים (J Pediatr) והערות עורך ניאונטולוגיה, ד''ר ברזילי

01/02/2022

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווח צוות חוקרים בינלאומי על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול בחולים ללא-תסמינים עם דוקטוס ארטריוזוס פתוח שזוהה בבדיקת אקו-לב שגרתית הינה גישה מקובלת במקומות רבים, אך אינה מלווה ביתרונות משמעותיים.

 

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם טיפול בדוקטוס ארטריוזוס פתוח בחולים ללא תסמינים, בהם הפגם זוהה במסגרת בדיקת אקו-לב שגרתית מוקדמת, הוביל לשיפור בתוצאות. מחקר העוקבה הרב-מרכזי, רטרוספקטיבי, התבסס על שאלונים ברמת מרכז רפואי ונתונים אודות החולים וכלל תינוקות שנולדו לפני שבוע 29 להיריון שנולדו בין השנים 2014-2016 ואושפזו ליחידות טיפול נמרץ יילודים השייכות ל-9 מסדי נתונים לאומיים. תינוקות ביחידות טיפול נמרץ אשר קיבלו טיפול לדוקטוס ארטריוזוס פתוח ללא-תסמינים נבחנו אל מול אלו שלא טופלו, כאשר התוצא המשולב העיקרי שנבחן כלל תמותה מוקדמת (תוך שבעה ימים מהלידה) או דימום תוך-חדרי חמור. תוצאים משניים נבחנו תמותה באשפוז ותחלואה מג'ורית.

 

שיעורי המענה לסקר שנשלח עמדו על 86% כאשר הנתונים הצביעו על שונות רבה בין מרכזים בגישת הטיפול בחולים עם דוקטוס ארטריוזוס פתוח וללא-תסמינים (7-86%). מבין 246 יחידות טיפול נמרץ עם 17,936 תינוקות (גיל היריון ממוצע של 26 שבועות), 126 יחידות (51%)עם 7,785 תינוקות טיפלו ביילודים עם דוקטוס ארטריוזוס ללא-תסמינים.

 

התוצא העיקרי של תמותה מוקדמת או דימום תוך-חדרי חמור לא היה שונה משמעותית בין יחידות בהן ניתן לטיפול למקרים אסימפטומטיים אלו ובין אלו שלא נהגו לטפל במקרים אסימפטומטיים של דוקטוס ארטריוזוס פתוח (17% לעומת 21%; יחס סיכויים מתוקן של 1.00, רווח בר-סמך 95% של 0.85-1.18).

 

ביחידות טיפול נמרץ בהן טיפלו במקרים אסימפטומטיים של דוקטוס ארטריוזוס פתוח תועדו סיכויים גבוהים יותר לטיפול ברטינופתיה של פגות (13% לעומת 7%; יחס סיכויים מתוקן של 1.47, רווח בר-סמך 95% של 1.01-2.12); עם זאת, בניתוח סטטיסטי שלא כלל נתונים מיפן ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית.

 

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לבחון את היעילות והבטיחות של טיפול מוקדם במקרים של דוקטוס ארטריוזוס פתוח.

 

J Pediatr. 2022 Jan 4

 

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד''ר ברנרד ברזילי:

מחקר בינלאומי זה נותן לנו תמונת מצב של הגישה בטיפול ב-PDA אסימפטומטי ברחבי העולם. ממחקר זה מתברר כי כחצי מהמקומות בעולם נוטים לטפל ב-PDA אסימפטומטי שנתגלה במקרה ולפחות לפי תוצאות מחקר זה, ללא הצדקה משמעותית. עדיין ניטש הויכוח באילו מצבים עלינו לטפל ב-PDA פתוח ולפחות לפי מחקר זה לא ברורים היתרונות של טיפול ב-PDA אסימפטומטי בפג קטן.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני