חדשות

מסת שריר שלד נמוכה מנבאת סיבוכים לאחר השתלת כליה בגברים (J Ren Nutrit)

17/09/2021

 

בגברים מבוגרים עם מדד מסת שריר שלד נמוכה נרשמה עליה בשיעור אשפוזים ומשך האשפוז בשנה שלאחר השתלת כליה, בהשוואה עם מדד מסת שריר שלד גבוה יותר לפני הניתוח, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים מצאו כי מסת שריר שלד נמוכה הינה גורם סיכון לתמותה לאחר השתלת כבד. כעת הם ביקשו לבחון את החשיבות הפרוגנוסטית של מסת השריר על משך האשפוז וסיבוכים אחרים לאחר השתלת כליה בחולים עם מחלת כליות בשלב סופני.

 

החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 122 חולים בגילאי 60 שנים ומעלה בעת ההשתלה. מדד מסת שריר שלד (Skeletal Muscle Index, או SMI) נקבעה באמצעות בדיקת CT והחישוב התבסס על שטח הפנים הכולל של השריר בגובה חוליה L3, מחולק בגובה בריבוע. התוצאים נבחנו בהתאם למדד SMI וכללו את משך האשפוז, סיבוכי פצע, משלב תמותה מכל-סיבה וכישלון שתל בתוך שנה אחת.

 

מניתוח רב-משתני עלה כי בגברים, מדד SMI נמוך מסף של 42 סמ2/מ2 לווה בהארכת משך האשפוז מיד לאחר ההשתלה (p=0.0002), עליה במשך האשפוז הכולל במהלך השנה הראשונה (p=0.002), שיעור גבוה פי 12 של סיבוכי פצע (יחס סיכויים של 12.1, רווח בר-סמך 95% של 1.9-77,p=0.008) ועליה של פי שלוש בשיעור התוצא המשולב של כישלון שתל או תמותה (יחס סיכויים של 3.4, רווח בר-סמך 95% של 3.0-399.5, p=0.004).

 

בקרב נשים, לא זוהה קשר בין מדד SMI ובין משך האשפוז או סיבוכים אחרים לאחר ההשתלה.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי מדד SMI הינו סמן בלתי-תלוי של תחלואה ותמותה לאחר השתלת כליה בגברים מבוגרים ועשוי לסייע לנפרולוגים לבחור חולים מבוגרים המתאימים להשתלת כליה במטרה לשפר את התוצאות לאחר השתלה.

 

J Ren Nutrit 2021

 

לידיעה ב-Healio

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני