מאמרי מערכת

הערת מערכת אורחת: תגובתו של יאיר קרני למטה אנאליזה בעניין כונדרואיטין

29/04/2007

לאחרונה פירסמנו כאן  מטה אנליזה  (שפורסמה ב-  Ann Intern Med ) ממנה דווח כי לא נמצאה עדות לתרומה של כונדרואיטין, אחד המרכיבים העיקריים בתכשירים דוגמת מגה גלופלקס, ליעילות הקלינית בטיפול באוסטיאואתריטיס.  יאיר קרני (*) ביקש להתייחס להעיר באשר למימצאי אותה מטהאנליזה:

 

עלי לציין שהמטה אנאליזה הנ"ל בעייתית ואין להסיק ממנה את המסקנה הסופית שהוסקה מהטעמים הבאים:

  • מרבית המוצרים והמחקרים כוללים שילוב של כונדרואיטין וגלוקוזאמין ולא כונדרואיטין לבדו. מרבית המחקרים, בכללם המחקר הגדול ביותר בתחום שפורסם ב-  NEJM 2006-Clegg et al, יעילות התכשירים בשוק מתבטאת בסינרגיה (המשלימים זה את זה האחד את פעולתו של השני) שבין הרכיבים. עובדה חשובה ורלוונטית זו אינה מוזכרת כלל בסקירה.
  • ישנם כ-300 עבודות על כונדרואיטין. מתוכן 20 בעלות איכות טובה. הסקירה בדקה אותם ומצאה effect size של 0.75  שמצביעה על יעילות טובה מאוד של הכונדרואיטין. למרות זאת החוקרים מתעלמים מנתון זה והסיקו את המסקנות על סמך 3 מחקרים חדשים בלבד.
  • לגבי מגה גלופלקס, לא רק שהוא משלב גלוקוזאמין וכונדרואיטין אלא גם MSM רכיב אנלגטי שמשפר את יעילותו
  • .הסקירה מתייחסת לאוסטיאוארתריטיס של מפרק הברך ומפרק הירך, כמי שעוסק בטיפול בספורטאים ובמטופלים רבים שאינם סובלים מאוסטיאוארתריטיס, חשוב לי לציין שהכונדרוטין והגלוקוזאמין נותנים מענה אנאלגטי (נוגד כאב) ואפקט של סיכוך גם לאנשים שאינם סובלים מאוסטיאוארטריטיס . מניסיוני שילוב רכיבים זה יכול להוות טיפול מונע חשוב גם בקרב אוכלוסיות אלו.

 (*)  יאיר קרני, M. Med Sci ,תזונאי, ספורטאי , מנהל תוכנית "דרך הכושר"

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני