מאמרי מערכת

תגובת עורך המדור לגבי גלוקוז מין וכונדרואיטין כטיפול באוסטיאוארטריטיס של הברך/מאת ד''ק פנסקי, עורך אורתופדיה

14/01/2009

ד"ר בזיל קאופמן בתגובה לסקירה שצוטטה סקירה של שימוש בגלוקוזמין וכונדרואיטין סולפט כטיפול באוסטאוארתריטיס של הברך (מתוך (Arthroscopy, מאיר את עינינו בהמלצות צוות משימה מיוחד של האיגוד האורטופדי האמריקאי (AAOS)  שהמליץ נגד השימוש בגלוקוז אמין ו/או כונדרואיטין (1). המלצות אלו גובשו לאחר סקירת ספרות שבוצעה ע"י נציגי האיגוד. הצוות הסופי שסיכם את ההמלצות הורכב מ 4 אורטופדים מנתחים, 2 פיזיותירפיסטים, ראומטולוג ורופא משפחה. המלצתם לגבי הטיפול באוסטיארטריטיס, שאינו מחייב החלפת המפרק, הייתה פעילות אירובית מתונה וירידה במשקל לאילו שה BMI שלהם מעל 25. להקלת הסימפטומים המליצו המחברים על אצטמינופן במינון עד 4 גרם ביום או NSAID או הזרקות תוך מפרקיות של סטירואידים להקלה לטווח קצר. החוקרים יצאו נגד מדרסים ונגד שטיפות ארטרוסקופיות בOA ראשוני. כמו כן המליצו נגד שימוש בגלוקוז אמין ו/או כונדרואיטין. המחברים הדגישו כי הטיפול בתוספי המזון מעורפל וכי יש אמנם מאמרים המצביעים על התועלת שיש בשימוש בגלוקוז אמין ו/או כונדרואיטין, אך רובם מומן בדרך כזו או אחרת ע"י חברת התרופות. מחקר מבוקר אחד, הם טוענים, הראה שתוספים אלו אינם עוזרים ולכן קרוב לוודאי אין בהם ערך אמיתי.

ד"ר קאופמן מבקש לדעת מהי תגובתי להמלצות הנ"ל לאור הסקירה שניתנה אודות תוספים אלו. ובכן אפתח ואומר כי דעתי אינה מעלה ואינה מורידה, מה שחשוב הוא המידע האמין שהצטבר עד כה בספרות. וכמובן על מידע אמין, ניתוח של נתונים, סטטיסטיקה וליקויים מתודיים במחקרים, הוויכוחים רבים.

לגבי צוות המשימה של האיגוד האורטופדי האמריקאי: פורום אכן מכובד, שסקר ספרות ועל סמך הסקירה יצא בהמלצות. לא ברור לי מדוע חשוב שבצוות יהיו אורטופדים, פיזיותירפיסטים, ראומטולוג ורופא משפחה. אם מטרת הצוות היא לבדוק איכות מחקרים בספרות ועל סמך המאמרים האיכותיים לגבש המלצות, צריך הצוות לכלול חוקרים מנוסים בלתי תלויים שיסננו את המחקרים האיכותיים מבין הטובים פחות. לכן עצם הפרסום ע"י האיגוד המכובד מאד, אין פירושו שהמלצות הצוות נכונות ויש לאמצן כ"כזה ראה וקדש".

מאמר סקירה מהעיתון המכובד מאד, ניו אינגלד ג'ורנל אוף מדיסין מ 2006 (2), סיכם כי גלוקוז אמין וכונדרואיטין בשילוב או בנפרד, לא הפחיתו כאב בקבוצה של מטופלים שלקו באוסטיאוארטריטיס של הברך, אך יתכן שהשילוב של שני התוספים יכול לעזור לתת קבוצה הלוקה באוסטיאוארטריטיס ברמה בינונית עד קשה.

מאמר נוסף שהתפרסם בירחון הנחשב ארטריטיס וראומטיזם ב אוקטובר 2008 (3) סקר תוצאות של מחקר מבוקר כפול סמיות משך שנתיים ימים בו הושוו פלצבו, סלוקוקסיב (סוג של NSAIDׂ) וגלוקוזאמין ו/או וכונדרואיטין. נבדקה השפעתם על הירידה מתקדמת במרווח המפרקי. כללית לאף אחת מהתרופות הנבדקות לא היה יתרון על פלצבו אבל, בקבוצה הסובלים מאוסטיאוארטריטיס בדרגה בינונית נראה כי לתרופות אלו פוטנציאל ההשפעה הגדול ביותר.

מבלבל נכון? כן, ברפואה לא תמיד ניתן להגיע למסקנות חותכות, ובנושא זה החלטתי לאמץ את המלצות הירחון האמריקאי לרפואת משפחה. במאמר סקירה שלהם על גלוקוזאמין (4) מ 2008, סיכמו המחברים כי תופעות הלוואי מתוסף תזונה זה מועטות וזניחות. אין הוכחות חותכות לגבי יעילותו או חוסר היעילות של התכשיר ולכן: אם מטופל חפץ לנסות את התכשיר, יהיה זה סביר להמליץ עליו לטיפול ניסיוני למשך חודשיים ובעיקר במקרים בהם קיים סיכון מוגבר בשימוש בתרופות אחרות. ההחלטה האם להמשיך בטיפול תינתן בידי המטופל, ירגיש שיפור, אין תופעות לוואי ? ימשיך.     

1. New treatment guideline for knee OA based on systematic literature review. AAOS workgroup recommends against the use of glucosamine and/or chondroitin sulfate treatments.

2.Clegg DO, Reda DJ, Harris CL, Klein MA, O'Dell JR, Hooper MM, Bradley JD, Bingham CO 3rd, Weisman MH, Jackson CG, Lane NE, Cush JJ, Moreland LW, Schumacher HR Jr, Oddis CV, Wolfe F, Molitor JA, Yocum DE, Schnitzer TJ, Furst DE, Sawitzke AD, Shi H, Brandt KD, Moskowitz RW, Williams HJ

Glucosamine, chondroitin sulfate, and the two in combination for painful knee osteoarthritis. N Engl J Med. 2006 Feb 23;354(8):795-808.

 

3. Sawitzke AD, Shi H, Finco MF, Dunlop DD, Bingham CO 3rd, Harris CL, Singer NG, Bradley JD, Silver D, Jackson CG, Lane NE, Oddis CV, Wolfe F, Lisse J, Furst DE, Reda DJ, Moskowitz RW, Williams HJ, Clegg DO. The effect of glucosamine and/or chondroitin sulfate on the progression of knee osteoarthritis: a report from the glucosamine/chondroitin arthritis intervention trial Arthritis Rheum. 2008 Oct;58(10):3183-91.

 

4.Dahmer S, Schiller RM. Glucosamine.  Am Fam Physician. 2008 Aug 15;78(4):471-6.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני