חדשות

בניגוד לדעה הרווחת: עליה במסת שומן מלווה בצפיפות עצם נמוכה יותר (J Clin Endocrinol Metab)

18/02/2022

 

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism עולה כי בניגוד לדעה הרווחת, עליה במסת השומן מלווה בצפיפות עצם נמוכה יותר, בפרט בגברים.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים רבים הציעו כי השמנה עשויה להגן מפני שברים ואובדן צפיפות עצם ממגוון סיבות, כולל השפעות חיוביות של נשיאת-משקל על השלד וגורמים הורמונאליים הקשורים עם שומן גוף.

 

החוקרים השלימו מחקר להערכת הקשר בין צפיפות העצם ובין הרכב הגוף ב-10,814 גברים ונשים בגילאי 20-59 שנים, אשר לקחו חלק בסקרי NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) בשנים 2011-2018. כל המשתתפים השלימו בדיקות DXA של כל הגוף.

 

המשתתפים במחקר סווגו לארבע קבוצות  בהתאם למדד מסת גוף רזה ומדד מסת שומן.

 

מהנתונים עולה כי עליה של 1 ק"ג/מ2 במדד מסת שומן לוותה בירידה של 0.10 במדד T-Score, מספר סטיות התקן מצפיפות העצם הצפויה למבוגר צעיר (p<0.001). ההשפעה השלילית של עליה במסת השומן על צפיפות העצם הייתה גדולה יותר בגברים, בהם נרשמה ירידה של 0.13 במדדי T-Score לכל עליה של 1 ק"ג/מ2 במדד מסת השומן, בהשוואה לירידה של 0.08 בנשים (p<0.001). ההשפעה הייתה בולטת במיוחד בקרב אלו ברבעון העליון של מדדי מסת השומן.

 

במבוגרים מתחת לגיל 60 שנים, קיים קשר חיובי הדוק בין מסת הגוף הרזה ובין צפיפות העצם. מנגד, למסת שומן השפעה שלילית ומתונה על צפיפות העצם, אשר בולטת במיוחד בגברים עם מסת שומן גבוהה. הנתונים מדגישים את החשיבות של בריאות העצם ועשויים לספק הסבר לעליה בסיכון לשברים באתרים ספציפיים בחלק מהמחקרים שכללו משתתפים עם השמנה. לאור הממצאים החדשים, החוקרים כותבים כי יש מקום לשקול מחדש את הקשר בין השמנה ובין הסיכון לשברים.

 

J Clin Endocrinol Metab. Published online February 10, 2022

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני