חדשות

ההשפעה של תסמונת דחק בתר-חבלתית אימהית על הטיפול בילדים (JAMA Pediatr)

08/09/2013

 

בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי באימהות עם תסמונת דחק בתר-חבלתית (PTSD או Posttraumatic Stress Disorder), עם או ללא דיכאון, קיים סיכון מוגבר להפרעה בטיפול בילדים.

 

המחקר כלל 97 אימהות לילדים בגילאי 3-5 שנים ומצא כי אלו עם PTSD ודיכאון דיווחו על התנהגות אגרסיבית יותר ואף תקיפה גופנית של ילדיהם, כמו גם לחץ גבוה יותר בקרב ההורים, בהשוואה לאלו ללא תסמונת דחק בתר-חבלתית או דיכאון. בנוסף, ילדים לאימהות שסבלו מתסמונת דחק בתר חבלתית חוו הרבה יותר אירועים טראומטיים, בהשוואה לאלו לאימהות שלא סבלו מתסמונת דחק בתר חבלתית.

 

לדברי החוקרים, תסמונת דחק בתר חבלתית אימהית עשויה להביא לעליה בסיכון לטיפול שגוי בילדים וחשיפה של ילדים לאירועים טראומטיים. חשיפה לאירועים טראומטיים מרובים מלווה במגוון סיבוכים רפואיים וחברתיים בילדים. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את הקשר בין דיכאון אימהי, PTSD ושילוב PTSD ודיכאון ובין הסיכון להפרעה בטיפול בילדים ודחק הורי ועם מספר האירועים הטראומטיים אליהם נחשפו ילדים לפני גילאי בית-ספר.

 

החוקרים ערכו מחקר חתך תצפיתי שכלל 97 אימהות לילדים בגילאי 3-5 שנים. התוצא העיקרי היה דיכאון אימהי ו/או תסמונת דחק בתר-חבלתית אימהית, דחק הורי, חשיפה של הילד לאירועים טראומטיים והפרעה בטיפול בילדים.

 

מהתוצאות עולה כי אימהות עם תסמונת דחק בתר-חבלתית ודיכאון דיווחו על התנהגות אגרסיבית כלפי ילדיהם ותקיפה גופנית, עם דחק הורי משמעותי יותר. הילדים לאימהות עם PTSD, או עם שילוב PTSD ודיכאון, חוו יותר אירועים טראומטיים, בהשוואה לאימהות עם דיכאון , או ללא דיכאון או PTSD. חומרת תסמיני דיכאון ניבאה תקיפה גופנית או הזנחה. החוקרים טוענים כי קיימת אינטראקציה בין תסמיני PTSD ודיכאון לניבוי התנהגות אגרסיבית וחשיפה של ילדים לאירועים טראומטיים.

 

כאשר חומרת תסמיני PTSD הייתה גבוהה, נרשמה עליה בהתנהגות אגרסיבית ומספר האירועים הטראומטיים. חומרת תסמיני דיכאון ניבאה את הסיכון להתנהגות אגרסיבית פסיכולוגית וחשיפה לאירועים טראומטיים בלבד כאשר חומרת תסמיני PTSD הייתה נמוכה.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי ילדים לאימהות עם PTSD נחשפים ליותר אירועים טראומטיים. תסמונת דחק בתר חבלתית קשורה בסיכון מוגבר להפרעה בטיפול בילדים, מעבר לקשר עם דיכאון. הם ממליצים לערוך בדיקות סקירה והתערבויות מתאימות לטיפול בתסמונת דחק בתר חבלתית, בנוסף לדיכאון אימהי, מאחר ואלו עשויות להביא להפחתת החשיפה של ילדים לאירועים טראומטיים.

 

JAMA Pediatr. Published online September 02, 2013

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני