חדשות

התועלת של Propranolol בטיפול בהפרעת דחק בתר-חבלתית (Am J Psychiatry)

24/01/2018

 

ממצאים חדשים מספקים עדויות נוספות התומכות בתועלת האפשרית של Propranolol (דרלין) בטיפול בחולים עם הפרעת דחק בתר-חבלתית (PTSD או Posttraumatic Stress Disorder). החוקרים מקנדה מצאו כי התרופה עשויה לשבש את המיצוק מחדש של זיכרונות טראומטיים ולהוביל לכך שהנטל הרגשי שלהם יהיה פחות משמעותי.

 

המחקר כפל-סמיות, אקראי ומבוקר-פלסבו כלל 60 מבוגרים עם PTSD ממושך. מחצית מהמשתתפים טופלו ב- Propranolol והיתר קיבלו טיפול דמה תואם 90 דקות לפני מפגש רה-אקטיבציה של הזיכרון, אחת לשבוע, במהלך שישה מפגשים עוקבים. במהלך המפגש הראשוני, ניתן Propranolol קצר-טווח במינון 0.67 מ"ג/ק"ג ושעתיים מאוחר יותר ניתן Propranolol ארוך-טווח במינון 1 מ"ג/ק"ג. בחמשת המפגשים הבאים, ניתנו מינונים של Propranolol קצר-טווח וארוך-טווח יחדיו.

 

הירידה בדירוג תסמיני PTSD בעקבות מתן Propranolol זוהתה הן מנקודת המבט של הרופא והן מנקודת המבט של החולה, כפי שהתבטא במדד CAPS (Clinician Administered PTSD Scale) ומדד PCL-S (PTSD Checklist-Specific).

 

מדדי CAPS לפני הטיפול היו דומים בשתי הקבוצות. בהערכה לאחר-טיפול, מדדים אלו ירדו בשתי הקבוצות, אך הירידה הייתה גדולה יותר משמעותית בקבוצת הטיפול ב- Propranolol. מניתוח לפי כוונה לטפל ולפי פרוטוקול עלה כי השיפור במדד CAPS לאחר ההתערבות עמד על 38% ו-36%, בהתאמה, בקבוצת ההתערבות ועל 24% ו-13%, בהתאמה, בקבוצת הפלסבו.

 

גם מדדי PCL-S היו דומים בשתי הקבוצות ובשתיהן תועדה ירידה במדדי PCL-S, אך הירידה הייתה גדולה יותר משמעותית בקבוצת ההתערבות. מניתוח לפי כוונה לטפל ולפי פרוטוקול עלה כי השיפור ב-PCL-S בהתאמה, עמד על 56% ו-53% בקבוצת ההתערבות ועל 15% ו-10% בקבוצת הפלסבו.

 

החוקרים כותבים כי גודל ההשפעה של Propranolol במחקר זה תאם היטב לתוצאות שהושגו עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, הטיפול המוכח ביותר ל-PTSD, כמו גם לתוצאות שתועדו עם טיפול ב-SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor), הטיפול התרופתי המומלץ ביותר לחולים עם הפרעת דחק בתר-חבלתית.

 

Am J Psychiatry. Published online January 12, 2018

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני