מאמרי מערכת

רמת אוראט בסרום כמנבא להתקדמות קלינית ורדיוגרפית במחלת פרקינסון/ דר' רויטל גנדלמן מרטון, עורכת מדור נוירולוגיה

17/08/2008

רקע

כתוצאה ממוטציה בגן אוראט אוקסידז שארעה מוקדם באבולוציה של היונקים העילאיים, אוראט, התוצר הסופי העיקרי של מטבוליזם הפורינים, נמצא בסירקולציה בריכוזים גבוהים, קרוב לגבול מסיסותו. היעילות האנטי-אוקסידנטית של אוראט דומה לזו של אסקורבאט, כך שרמתו הגבוהה יכולה לשמש כאחד ממנגנוני ההגנה העיקריים כנגד נזק אוקסידטיבי הנגרם ע"י חלקיקי חנקן וחמצן ריאקטיביים. מאחר שדחק אוקסידטיבי יכול לתרום לאיבוד נוירונים דופאמינרגיים בסובסטנסיה ניגרה של אנשים עם מחלת פרקינסון ולפתופיזיולוגיה של מחלות נוירודגנרטיביות אחרות, רכוז אוראט בדם יכול להיות גורם קובע ברגישות למחלה ובהתפתחותה. תוצאות של מחקרים אפידמיולוגיים פרוספקטיביים תומכות בהשערה זו, שכן נמצא באופן עקבי כי הסיכון למחלת פרקינסון בקרב אנשים בריאים פוחת במקביל לעליה ברמת האוריצמיה. לא נבדק עדיין האם אוריצמיה מנבאת פרוגנוזה טובה יותר בחולים עם מחלת פרקינסון קיימת.

 

שיטות

נבחר מחקר קליני שנקרא- Parkinson Research Examination of CEP-1347 Trial (PRECEPT) , שנערך בין 2002 ל- 2005, ושנועד באופן מקורי לבדוק יעילותו של חומר נוירופרוטקטיבי, שגויסו אליו 804 משתתפים ב- 65 מרכזים בארה"ב ובקנדה. רמות אוראט נמדדו בסינון ובביקור הבסיס כעבור 4 שבועות, כחלק מניטור הבטיחות של המחקר. מדד התוצאה העיקרי היה התקדמות לנכות קלינית המספיקה להתחיל בטיפול דופאמינרגי. הוערך שיעור הסיכון להגיע לתוצאה זו בהתאם לרביעוני ריכוז האוראט בסרום בנקודת הבסיס, עם התאמה למשתנים כמו גיל, מין ומשתנים מתערבים פוטנציאלים אחרים. בוצע SPECT עם סמן לדופאמין טרנספורטר פרה- סינפטי ב- 399 מהמשתתפים.

 

תוצאות

שיעור הסיכון המותאם להגיע לתוצאה הסופית ירד במקביל לעליה בריכוזי הבסיס של אוראט. משתתפים ברביעון העליון הגיעו לתוצאה הסופית במחצית מהשיעור בקרב נבדקים ברביעון התחתון.קשר זה היה חזק יותר בגברים. שיעור איבוד הקליטה של הסמן בסטריאטום השתפר עם העלייה בריכוזי אוראט בסרום.

 

מסקנות

ממצאים אלה מזהים אוראט בסרום כגורם המוליקולרי הראשון הקשור ישירות להתקדמות מחלת פרקינסון. אוראט יכול להוות מטרה לפיתוח טיפול משנה מהלך במחלת פרקינסון.

 

Schwarzschild M, Schwid S, Marek K, et al. Serum urate as a predictor of clinical and radiographic progression in Parkinson disease. Arch Neurol 2008;65:716-23.

 

 

הצעות לקריאה נוספת:

 

Jenner P, Olanow CW. The pathogenesis of cell death in Parkinson's disease. Neurology 2006;66 (10) (suppl 4):S24-S36/

Beal MF. Mitochondria take center stage in aging and neurodegeneration, Ann Neurol 2005;58(4):495-505.

Jenner P. Oxidative stress in Parkinson's disease. Ann Neurol 2003;53 (suppl 3):S26-S36.

Weisskopf MG, O'Reilly E, Chen H, et al. Plasma urate and risk of Parkinson's disease. Am J Epidemiol 2007;166(5):561-7.

de Lau LM, Koudstaal PJ, Hofman A, Breteler MM. Serum uric acid levels and the risk of Parkinson disease. Ann Neurol 2005;58(5):797-800.  

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני