חדשות

טיפול באור עשוי להקל על ישנוניות במהלך היום בחולי פרקינסון (מתוך הכנס השנתי ה-66 מטעם ה-AAN)

30/04/2014

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

טיפול באור בהיר הינו טיפול בטוח ויעיל לשיפור ישנוניות במהלך שעות היום בחולים עם מחלת פרקינסון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך הכנס השנתי ה-66 מטעם ה-AAN (American Academy of Neurology).

 

לדברי החוקרים, טיפול באור הינה התערבות לא-תרופתית חדשה למחלת פרקינסון. לסוגיה זו חשיבות רבה מאחר והפרעות שינה הינן בין הביטויים הנפוצים והמגבילים ביותר באוכלוסיית חולים זו, עם שכיחות של למעלה מ-90% מהחולים.

 

לדברי החוקרים, ישנן עדויות בספרות הרפואית, הן בבני אדם והן בבעלי חיים, התומכות בתועלת של חשיפה לאור בחולים עם מחלת פרקינסון. במודל ניסיוני כרוני של מחלת פרקינסון, חשיפה לאור האיצה החלמה של התפקוד המוטורי מספר מחקרים נוספים תיעדו שיפור בדיכאון, ברדיקינזיה, נוקשות ודיסקינזיה.

 

המחקר הנוכחי כלל 30 חולים עם מחלת פרקינסון (13 גברים ו-17 נשים, גיל ממוצע של 63 שנים), שסבלו מישנוניות-יתר במהלך שעות היום, שהוגדרה בנוכחות מדד ESS (Epworth Sleepiness Scale) של עשר נקודות ומעלה.

 

החוקרים חילקו באקראי את החולים הללו לקבוצת טיפול באור בהיר (5000 lux) או לקבוצת ביקורת בה נערכה חשיפה לאור אדום (פחות מ-300 lux). המשתתפים בקבוצת הטיפול באור טופלו במחזורים של שעה אחת, פעמיים ביום, למשך שבועיים. החוקרים הקפידו על התאמה בין החולים בטיפול התרופתי למחלת פרקינסון, עם המשך טיפול תרופתי קבוע לפני ולאורך ההתערבות. לא היו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין שתי הקבוצות במונחים של מאפייני המחלה או מאפיינים דמוגרפיים.

 

מהמחקר עולה כי עם בקבוצת ההתערבות, מדד ESS בתחילת המחקר עמד על 15.6 ולאחר ההתערבות עמד על 11.4 (p=0.001). מדד ESS בקבוצת הביקורת עמד על 15.5 בתחילת המחקר ועל 13.3 לאחר ההתערבות. השינוי הממוצע במדד ESS עמד על 4.75 בקבוצת ההתערבות ועל 1.79 בקבוצת הביקורת (p=0.002) ומדובר בהבדל מובהק סטטיסטית בין שתי קבוצות הטיפול.

 

החוקרים זיהו גם שיפור במדד UPDRS (Unified Parkinson's Disease Rating Scale) שבוע לאחר ההתערבות עם טיפול באור בהיר ומגמה לשיפור איכות השינה לפי מדד PSQI (Pittsburgh Sleep Quality Index) לאחר שבועיים (p=0.006).

 

במהלך הטיפול תועדו אירועים חריגים בודדים, כולל חולה אחד שהתלונן על כאב ראש חולף וחולה אחר שסבל מישנוניות (שניהם בקבוצת ההתערבות) ומקרה אחד של גרד עיני בקבוצת הביקורת.

 

החוקרים כותבים כי למרות שממצאי המחקר מעידים כי חשיפה לאור בהיר עשויה להביא לשיפור בישנוניות-יתר במהלך שעות היום בחולי פרקינסון, דרושים מחקרים נוספים לאופטימיזציה של משך ומדדי החשיפה לאור בהיר באוכלוסיה זו.

 

מתוך הכנס השנתי ה-66 מטעם ה-AAN

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני