חדשות

בדיקת PET עם נוגדן המסומן ביוד 124 מאבחנת סרטן כליה אגרסיבי (מתוך Lancet Oncology)

11/03/2007

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת מארס של Lancet Oncology, עולה כי ביצוע PET (Positron-emission tomography) בשילוב עם נוגדן כימרי G250 המסומן ביוד 124 מזהה קרצינומת כליה מסוג תא בהיר עם רגישות וספציפיות גבוהים במחקר שלב 1. מבחן לא פולשני זה עשוי להיות כלי אבחון פוטנציאלי, שיחליף ביופסיה באפיון לזיות בכליה.

 

לדברי החוקרים, המחקר מוכיח את הכוח של PET והוא מוכיח ומצביע על הצדדים הפוטנציאליים של נוגדן G250. חומר זה הולך להפוך לשיטת ברירת המחדל עבור אבחון גידולי כליה אגרסיביים.

 

מרבית המסות בכליה (בערך 70%) מתגלות באקראי במהלך בדיקת CT, שבוצעה בשל סיבה אחרת. 20% מהמסות המאובחנות מתבררות כשפירות, ל-25% יש פוטנציאל גרורתי מוגבל ו-54% הן יותר בעלות פוטנציאל של קרצינומה ממאירה מסוג תא בהיר, כך שיש צורך בבדיקה לא פולשנית לאבחן גידול לא אגרסיבי על מנת לחסוך מהמטופלים ניתוח לא הכרחי.

 

הנוגדן המונוקלונלי G250 מגיב נגד carbonic anhydrase IX והוא מבוטא ביתר בקרצינומת כליה מסוג תא בהיר. יש קליטה מאוד גבוהה של נוגדן זה על ידי קרצינומת תא בהיר, דבר שהופך אותו אידיאלי לשימוש בהדמיית PET. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לחקור האם PET תוך שימוש ב-G250 מסומן ביוד 124 הינו רגיש וספציפי מספיק כדי לזהות קרצינומת תא בהיר.

 

ל- 26 מטופלים במרכז Memorial Sloan-Kettering Cancer, שהיו עתידים לעבור ניתוח להסרת מסות בכליה, ניתן עירוי יחיד תוך ורידי של G250 מסומן ביוד 124 במהלך תקופה של 20 דקות שבוע אחד לפני הניתוח. PET ו-CT של הבטן, כולל הכליות, נעשו 3  שעות לפני הניתוח.

 

הדמיית ה-PET דורגה כחיובית, כאשר היחס של קליטת הנוגדן בגידול לעומת הקליטה שברקמה בריאה היה גדול מ-3 עד 1 או שלילית. דגימות הרקמה נותחו תוך שימוש בהיסטופתולוגיה והגידולים סווגו כקרצינומת תא בהיר או לא. לאף מטופל לא היו תופעות לוואי הקשורות לנוגדן. מטופל אחד קיבל G250 מסומן לא פעיל מבחינה אימונולוגית והוצא מניתוח המידע.

 

ל-16 מטופלים הייתה קרצינומת תא בהיר, שאושרה על ידי פתולוגיה ומתוכם ל-15 היו תוצאות הדמיית PET בעזרת G250 (שנעשו לפני ניתוח) חיוביות. כל 9 המטופלים, שלא היו להם קרצינומת תא בהיר מאושרות על ידי פתולוגיה, זוהו נכון על ידי בדיקת ה-PET.

 

החוקרים מסכמים ואומרים כי רגישות של 94% וספציפיות של 100% תומכות בפוטנציאל של שימוש קליני בבדיקת PET בשילוב עם נוגדן  G250 מסומן ביוד 124 באבחון מסות בכליה כאלטרנטיבה לביופסיות.

 

לפני 25 שנה, 95% מהמסות בכליה היו סוגים של תא בהיר אגרסיבי. כיום, מסות מתגלות כשהמטופלים הם –אסימפטומטים, כך שיש צורך גדול יותר בבדיקת אבחון לא פולשנית. לדברי החוקרים, הבדיקה תהפוך לחלק אינטגראלי מבדיקות האבחון במטופלים אלה עם מסות בכליות. כעת, כשטיפולים מבטיחים לטיפול בסרטן כליה מתקדם יותר זמינות, בדיקת ה-PET- בשילוב עם נוגדן עשויה לספק שיטה ייחודית לקבוע כיצד מטופל מסתדר עם טיפול מסוים.

 

במאמר מערכת נלווה נכתב כי כיום, PET תוך שימוש ב-18 פלואורודאוקסיגלוקוז (18F]FDG]) נמצא בשימוש ביותר מ-90% מתהליכי ההדמיה, אך נעשה מאמץ רב לפתח ליגנדים אחרים, שאינם FDG, כגון יוד 124. באופן כללי, המחקר הנוכחי מראה, שהשימוש ב-PET  בשילוב עם נוגדן מסומן יכול להבדיל בין היסטולוגיה של תאי בהיר ותא לא בהיר במרבית המטופלים וכי על פי ידיעתם, זוהי הפעם הראשונה, שלהדמיה של PET יש תפקיד ברור בסרטן הכליה.

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני