חדשות

צריכת אלכוהול בינונית קשורה לסיכון נמוך יותר לפתח סרטן כליה (J Natl Cancer Inst)

20/05/2007

נראה כי צריכה של משקה אלכוהולי או שניים כל יום מורידה במתינות את הסבירות לפתח סרטן כליה ללא תלות בסוג המשקה האלכוהולי. מחקרים מרובים רמזו על הקשר ההפוך בין צריכת אלכוהול וסרטן כליה, כך עולה ממחקר שפורסם במהדורת מאי של Journal of the National Cancer Institute.

 

יש לציין כי מחקרים קודמים היו לא חד משמעיים ולא ברור אם אלכוהול בעצמו משפיע על הסיכון או אם האפקטים הם כתוצאה מסוגים ספציפיים של משקאות. על כן החוקרים ביצעו אנליזה של מידע ראשוני מ-12 מחקרים פרוספקטיביים. המידע הגיע מאוכלוסיות כלליות בארצות הברית, קנדה, שבדיה, פינלנד והולנד. כך שהמחקר הנוכחי הוא המחקר הכי גדול, שבדק את צריכת אלכוהול והקשר לפתח סרטן כליה.

 

הקוהורטים המשולבים מ-12 מחקרים כללו 530,469 נשים ו-229,575 גברים. בנקודת ההתחלה, כל הנבדקים מילאו שאלונים בנוגע לתדירות צריכת אוכל, שכללו מידע בנוגע לצריכת אלכוהול. החוקרים הגדירו צריכה בינונית כצריכה של לפחות 15 גרם כל יום השוות ערך לקצת יותר ממשקה אלכוהולי אחד כל יום. במחקר לא נכללו נבדקים, ששתו יותר מ-3 גרם ביום.

 

במהלך 7 עד 20 שנות מעקב, 711 נשים ו-719 גברים אובחנו כסובלים מגידול ממאיר בכליה. יחסי שכיחות מתוקננים היו 23 פר 100,000 שנות אדם בקרב נבדקים, שלא שתו אלכוהול ו-15 פר 100,000 שנות אדם בקרב אלה, ששתו לפחות 15 גרם אלכוהול כל יום.

 

במודל המתוקנן לגיל, הסיכון היחסי של גידול ממאיר בכליה עבור אלה ששתו לפחות 15 גרם של אלכוהול ביום בהשוואה לאלה שלא שתו היה 0.75 (p < 0.001). בנוסף, הופיע קשר מנה תגובה, כאשר הסיכונים היחסיים היו 0.94 עבור צריכת אלכוהול לרמה של עד 4.9 גרם ביום, 0.78 עבור צריכה של בין 5 ל-14.9 גרם ליום ו-0.75 עבור צריכה של 15 גרם ליום או יותר.

 

קשרים אלה היו דומים לאחר לקיחה בחשבון של גורמי סיכון לפתח גידול ממאיר בכליה, כולל BMI, היסטוריה של יתר לחץ דם, מצב עישון וגיל בעת אבחנה. יתרה מכך, להיסטוריה של רבייה, שימוש בתחליפי תזונה, צריכה אנרגתית כוללת או זמן שחלף בין האבחנה ותמותה הייתה השפעה מעטה. יש לציין כי התוצאות היו דומות עבור בירה, יין וליקר.

 

אך החוקרים לא יכלו להבדיל בין נבדקים, ששתו אלכוהול בכמות בינונית כל יום ובין כאלה, שנטו לשתות כמויות גדולות יותר באופן ספורדי. אחד ממגבלות המחקר היו, שלא היה מספיק כוח לבדוק את הקשר בין צריכה מאוד גדולה של אלכוהול, תדירות השימוש או אפקטים של תבניות שתייה.

 

החוקרים מציעים מנגנונים, שבהם אלכוהול עשוי להוריד את הסיכון להתפתחות סרטן כליה, כולל האפקט של האלכוהול על שיפור הרגישות לאלכוהול. לפני התיאוריות שלהם, משקאות אלכוהוליים מכילים רכיבים פנולים אנטי אוקסידנטים, שעשויים לעזור להוריד את הסיכון לסרטן כליה על ידי הסרת חומרים קרצינוגניים מחומצנים, כולל פראוקסידציית שומנים, הורדת התרבות תא או קידום אפופטוזיס.

 

מצד שני, אלכוהול לכשלעצמו הוא ככל הנראה הגורם האחראי. ללא תלות במנגנון המעורב או בסיכון הירוד במתינות לפתח סרטן כליה, יש להזכיר למטופלים, שצריכת אלכוהול גם קשור עם עלייה בסיכונים לסוגים אחרים של גידולים סרטניים, כולל סרטן שד, ושט וכבד.

 

שמירה על משקל בריא והימנעות מעישון הם עקרונות הידועים כאמצעי להורדת הסיכון לפתח סרטן כליה ויש לעודד אותם, כי נקיטה באמצעים אלה עשויה גם להוריד את הסיכון לגידולים ממאירים אחרים רבים וגם מחלה קרדיווסקולרית.

 

J Natl Cancer Inst. 2007;99:801-810

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני