חדשות

השוואה בין ניתוח משמר נפרון ונפרקטומיה רדיקאלית בגידולי כליות (מתוך הכנס השנתי ה-23 של European Association of Urology)

31/03/2008

 

במסגרת מחקר חדש, שהוצג בכנס השנתי ה-23 של European Association of Urology הציגו החוקרים השוואה שערכו בין ניתוח משמר נפרון (NSS Nephron-Sparing Surgery) ובין נפרקטומיה רדיקאלית (RN Radical Nephrectomy) בחולים עם גידולים בכליה.

 

לדברי החוקרים, נפרקטומיה חלקית נחשבה טיפול הבחירה בגידולי כליה קטנים, כאשר ערך הסף שנקבע ל-NSS אלקטיבי עמד על גודל גידול של 4 ס"מ. חרף זאת, החוקרים טוענים כי לאחרונה צצה מחלוקה בנוגע לאינדיקציות לניתוח משמר נפרון בגידולי T1 גדולים יותר, עם מגמה המצביעה על תוצאות טובות יותר בחולים שעברו ניתוח משמר נפרון. עם זאת, הם מוסיפים כי גידולים אלו נבחרו בקפידה, דבר שעשוי ליצור הטיה בממצאים.

 

מטרת המחקר היתה להשוות ישירות את שיעורי ההישרדות הספציפיים לסרטן של חולים עם RCC (Renal Cell Carcinoma) בגידולי כליות pT1b-pT2N0M0 לאחר RN ו-NSS, באוכלוסיה מותאמת גדולה.

 

החוקרים התבססו על מאגר נתונים של מספר מרכזים רפואיים, שכלל פרטים על 2406 נפרקטומיות חלקיות, 289 ניתוחים משמרי-נפרון ו-1507 נפרקטומיות רדיקאליות, בחולים עם גידולי pT1b-pT2N0M0.  לאחר התאמה לניתוחים משמרי-נפרון עם נפרקטומיות רדיקאליות לאורך גדלי גידול וסולם Fuhrman, נבחרו 257 נפרקטומיות רדיקאליות לצרכיי השוואה.

 

תקופת המעקב הממוצעת עמדה על 54 חודשים, כאשר 36 חולים (6.6%) הלכו לעולמם בעקבות הממאירות.

 

לאורך קבוצות אלו של מטופלים ב-RN וב-NSS, גילאי החולים בעת אבחנה היו דומים (59.3 לעומת 61.0, בהתאמה), וכך גם גודל הגידול הממוצע (5.47 לעומת 5.50 ס"מ), שלב T השכיח ביותר (T1 – 94.5% לעומת 93.8%), ומדד Fuhrman (G1-G2 – 81.0% לעומת 79.4%).

 

בהערכת ההישרדות ספציפית לסרטן מצאו החוקרים כי שלב T, מדד Fuhrman וגיל בעת האבחנה היו כולם אינדיקטיבים, כאשר ניתוח רב-משתני מצא כי רק שלב T וגיל בעת האבחנה הינם פקטורים מנבאים בלתי-תלויים של הישרדות החולים. החוקרים טוענים כי הגישה הכירורגית השפיעה על התוצאות בניתוח חד-משתי ורב-משתני של הממצאים.

 

מומחים אחרים בתחום סברו כי נתונים אלו מצביעים על התקדמות מסוימת עבור חולים עם ליקוי כלייתי. לדבריהם, החוקרים סיפקו הצדקה לנטילת הסיכון המוגבר במעט של הניתוח, והם מצדיקים את התוצאות הן מבחינה אונקולוגית והן מבחינת שימור התפקוד הכלייתי.

 

הממצאים תומכים בביצוע ניתוח משמר-נפרון גם בגידולים גדולים יותר, והחוקרים סבורים כי תחול עליה בשכיחות ניתוחים אלו מאחר שאורולוגים אינם חוששים מביצוע ניתוחים מעט יותר מסוכנים במידה וסבורים כי הסיכון מוצדק.

 

European Association of Urology 23rd Annual Congress: Abstract 493. Presented March 27, 2008.

 

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני