חדשות

יתרונותיו של ניתוח לכריתת כליה חלקית בסיוע-רובוט כטיפול וממאירויות כלייתיות (מתוך The Journal of Urology)

18/09/2009

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון ספטמבר של ירחון The Journal of Urology עולה כי כריתה חלקית של הכליה בסיוע רובוט (Robot-assisted partial nephrectomy, RAPN) כטיפול בגידולים כליתיים מציעה שליטה אונקולוגית ברת השוואה לכריתת כליה לפרוסקופית מקובלת, אולם עם שיעור נמוך יותר של אובדן דם, תקופת איסכמיה חמה קצרה יותר ומשך אשפוז קצר יותר. כמו כן, מציעות התוצאות כי המדדים הכירורגיים ל-RAPN פחות מושפעים על ידי ממורכבות הגידול הסרטני בהשוואה לכריתת כליה לפרוסקופית.

 

החוקרים מסבירים כי RAPN הינו ניתוח העולה כחלופה לכריתת כליה חלקית בלפרוסקופיה עבור הטיפול בממאירות כלייתית. המחקר הנוכחי הינו, לדבריהם, המחקר הרב-מרכזי הגדול ביותר המשווה את שתי הגישות הניתוחיות עד כה, וכולל תוצאותיהם הניתוחיות של שלושה רופאים מנתחים המיומנים בגישה זעיר פולשנית.

 

החוקרים ביקשו להשוות את התוצאות של 118 ניתוחים עוקבים לכריתת כליה חלקית לפרוסקופית ו-129 ניתוחים של כריתת כליה חלקית בגישה רובוטית, אשר בוצעו בשלושה מרכזים רפואיים אקדמיים בין השנים 2004 ו-2008. קבוצות החולים היו ברות השוואה ביחס לגיל, מין, מדד מסת גוף (BMI), סיכון בהרדמה וגודלו הרדיולוגי של הגידול.

 

החוקרים מציינים כי הגישה הרובוטית והגישה הלפרוסקופית היו דומות מבחינת משך הניתוח הכולל (189 דקות לעומת 174 דקות), הכניסה למערכת המאספת (47% לעומת 54%), גודל הגידול על פי פתולוגיה (2.8 לעומת 2.5 ס"מ) ושיעור הגבולות החיוביים (3.9% לעומת 1%). לעומת זאת, RAPN היה קשור בפחות אובדן דם בניתוח (155 לעומת 196 מ"ל; P = 0.03), משך אשפוז קצר יותר (2.4 לעומת 2.7 ימים, P < 0.0001) ומשך איסכמיה חמה קצר יותר (19.7 לעומת 28.4 דקות, P < 0.0001).

 

בנוסף, סיבוך תוך-ניתוחי אחד נרשם בזרוע הלפרוסקופית (פגיעה בבלוטת יותרת הכליה) לעומת אפס סיבוכים בגישת ה-RAPN. שיעורי הסיבוכים הבתר-ניתוחיים היו 8.6% ו-10.2%, בהתאמה.

 

במאמר מערכת שפורסם באותו גיליון ואשר מתייחס לפרסום הדברים, מציין מומחה בתחום כי העבודה הנוכחית הינה משמעותית בכך שהינה למעשה הראשונה אשר מציעה כי הגישה הרובוטית מועילה כשמבוצעת בידי מנתחים המיומנים בניתוחים כלייתיים לפרוסקופיים. עם זאת, הוא מדגיש בפני הקוראים כי מסייע מיומן היטב העומד לצד מיטת החולה, תמיכה של צוות מסור של אחיות חדר ניתוח וכן מיומנות בניתוח בגישה רובוטית ובגישה המשמרת-נפרונים הינם כולם חיוניים על מנת להבטיח את התוצאות הטובות והעקביות של גישה טיפולית זו.

 

J Urol 2009;182:866-873 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני