חדשות

שיפור באיבחון והסרת גידולי כליה קטנים לצד עליה בשיעורי התמותה (J Natl Cancer Inst.)

04/10/2006

מחקר חדש מצא כי במהלך 20 השנים האחרונות, נרשמה עליה במספר גידולי הכליה הקטנים המאובחנים ומוסרים בניתוח, אך עם זאת, השכיחות ושיעורי התמותה של סרטן כליות ממשיכים לעלות. לדברי החוקרים, עליה זו בשיעורי הניתוח, לצד העליה בשיעורי התמותה, מעלה את הצורך בהערכה חוזרת של הטיפול הנוכחי.

 

החוקרים מצאו כי השיעור הגדול ביותר של העליה בשכיחות גידולי כליות כללה גידולים בגודל של פחות מ-4 ס"מ, שהינם לרוב ממוקמים וברי-ריפוי. הם מצאו כי שיעורי הטיפול, הסרה כירורגית של הגידול באמצעות כריתה מלאה או חלקית של הכליה, או אבלציה, עלו במקביל לעליה בשכיחות, אך ללא ירידה בשיעורי התמותה.

 

החוקרים מסבירים כי לפי הפרדיגמה של הטיפול בגידולים סולידים של הכליות במהלך 40 השנים האחרונות, יש להסיר את הגידול מיד עם האבחון. גישה זו פותחה על בסיס ההנחה שהתערבות מוקדמת תביא לתוצאות טובות יותר. אולם, נתונים אודות שיעורי התמותה מצאו כי לצד העליה בשיעורי הטיפול הכירורגי, נרשמה עליה בשיעורי התמותה. החוקרים ביקשו לבחון את השכיחות וגישות הטיפול בגידולי כליות, כפונקציה של גודל הגידול.

 

החוקרים זיהו 34,503 מקרים של גידולי כליות, ואספו את הנתונים אודות השכיחות, הטיפול ושיעורי התמותה בגידולי כליות. מקרים של גידולי כליות סווגו ל-4 גדלים – פחות מ-2 ס"מ, 2-4 ס"מ, 4-7 ס"מ ומעל 7 ס"מ.

 

החוקרים מצאו כי העליה בשכיחות גידולי כליות נבעה בעיקר כתוצאה מעליה באבחון גידולים קטנים. העליה הגדולה ביותר משנת 1983 ל-2002, נרשמה עבור הנגעים הקטנים מ-2 ס"מ (עליה של 285%), ואלו בגודל 2-4 ס"מ (עליה של 244%). במהלך תקופה זו, העליה בשיעורי הניתוחים הקבילה לעליה בשכיחות גידולי הכליות, ושיעורי התמותה עלו בכל גדלי הנגעים.

 

החוקרים מציינים כי למעלה מ-60% מגידולי הכליות מאובחנים באקראי, כאשר החולים עוברים בדיקות אבחנתיות למצב אחר. עד כה לא חלה ירידה במספר החולים עם מסות קטלניות גדולות יותר. לאור הממצאים, סביר להניח כי לפחות חלק מהגידולים הקטנים עשויים לייצג צורה של סרטן כליה אינדולנטי, שייתכן ואינו מצריך הסרה כירורגית.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי יש מקום לערוך מחקר פרוספקטיבי בכדי לבחון את האופי האמיתי של גידולי הכליות הקטנים הללו.

 

J Natl Cancer Inst. 2006;98:1331-1334

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני