חדשות

האם הטיפול בכאב גב תחתון תואם להנחיות הקליניות? (מתוך Archives of Internal Medicine)

14/02/2010

מאת ד"ר נגה ליפשיץ

 

מתוצאות מחקר אוסטרלי שפורסם בגיליון ה-8 בפברואר 2010 של ה- Archives of Internal Medicine, עולה כי הטיפול הרגיל שנתנו רופאי משפחה אוסטרליים למטופלים עם כאב גב תחתון לא נעשה ע"פ ההנחיות הבינלאומיות המומלצות.

 

החוקרים כותבים כי כאב גב תחתון הוא מצב שכיח, המהווה את הסיבה ה-7 בשכיחותה לפניה לרופא המשפחה באוסטרליה, וה-5 בשכיחותה בארה"ב. עד כה פורסמו למעלה מ-1,200 עבודות בנושא הטיפול בכאב גב תחתון, והחוקרים מציינים כי במדינות רבות פורסמו הנחיות קליניות דומות לטיפול במצב זה. לפיכך רצו החוקרים להעריך האם הטיפול שניתן ע"י רופאי המשפחה לכאב גב תחתון עומד בהנחיות אלו.

 

החוקרים בדקו נתונים על משתתפים ממחקר ה- Bettering the Evaluation and Care of Health study, שהחל בשנת 1998 ובוחן את פעילות רופאי המשפחה באוסטרליה. הם בדקו את הטיפול שניתן למקרי כאב גב תחתון חדשים במהלך 3,533 ביקורי מטופלים לרופא המשפחה בשנים 2001-2008. החוקרים בדקו האם הטיפול שניתן במהלך ביקורים אלו עונה להנחיות העיקריות לטיפול בכאב גב תחתון, והשוו את הנתונים עם 2 תקופות בנות 3 שנים, לפני ולאחר פרסום ההנחיות האוסטרליות בנושא בשנת 2004.

 

מתוצאות המחקר עולה כי עיקר הטיפול שניתן בפועל לא תאם להנחיות הקליניות. הם מדווחים כי למעלה מ-25% מהמטופלים הופנו לבדיקות הדמיה, למרות המלצת ההנחיות להימנע משימוש בבדיקות אלו. כמו כן, רק 20.5% מהמשתתפים קיבלו הסבר על המצב ועל הפרוגנוזה הטובה, למרות שההנחיות ממליצות על מתן הסבר כזה לכלל המטופלים.

 

ע"פ ההנחיות, מומלץ לתת בשלב ראשון טיפול במשככי כאבים פשוטים, דוגמת Paracetamol. עם זאת, טיפול שכזה ניתן רק ל-17.7% מהמטופלים, בעוד ששאר המטופלים קיבלו תרופות מקבוצת ה- nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAID’s) (37.4%) ואופיואידים (19.6%). החוקרים מוסיפים כי התוצאות היו דומות לפני ולאחר פרסום ההנחיות האוסטרליות.

 

לאור תוצאות המחקר הם כותבים כי חשוב להבין מדוע הטיפול שניתן ע"י רופאי המשפחה למטופלים עם כאב גב תחתון לא תואם את ההנחיות הקליניות בתחום, על מנת לשפר את המצב הנוכחי. הם מסבירים כי נראה שפרסום פסיבי של הנחיות קליניות וביצוע סדנאות קצרות אינם מספיקים כדי לשנות את הטיפול בפועל.  

 

בין מגבלות המחקר מציינים החוקרים כי לא היו זמינים נתונים על הבירור הראשוני שעברו החולים, וכן לא ניתן לקבוע מהנתונים האם הטיפול שניתן התאים לכל חולה. הם מסכמים כי ב-2 העשורים האחרונים פורסמו מחקרים רבים על ההערכה והטיפול בחולים עם כאב גב תחתון, וכעת דרושים מחקרים כדי לבדוק כיצד לעודד מתן של טיפול מבוסס ראיות.

 

במאמר מערכת שפורסם בתגובה, נכתב כי תוצאות המחקר אינן ממצא מבודד. הכותב מסביר כי קיימים מכשולים רבים ליישום הנחיות קליניות. לדבריו, קיימות הנחיות קליניות שונות ועל הרופאים להכירן, להסכים עם ההמלצות ולהיות מסוגלים לפעול על פיהן.

 

 

Arch Intern Med. 2010;170(3):271-277

 

Arch Intern Med. 2010;170(3):277-278

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני