חדשות

קשר בין תסמינים ממושכים ובין תוצאות טיפוליות פחות טובות בחולים עם פריצת דיסק מותני (מתוך כנס ה-AAOS)

23/03/2010

מאת ד"ר נגה ליפשיץ

 

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס השנתי של ה- American Association of Orthopaedic Surgeons (AAOS) בחודש מרץ 2010, עולה כי במטופלים עם פריצת דיסק מותני שהמתינו למעלה מ-6 חודשים לפני קבלת טיפול נצפו תוצאות טיפוליות פחות טובות, בהשוואה לחולים שטופלו מוקדם יותר.

 

החוקרים מסבירים כי פריצת דיסק מותני שכיחה בעיקר באנשים בגיל 30-40 שנים. הסיבה השכיחה ביותר למצב היא שינויים ניווניים בעמוד השדרה. התסמינים ההתחלתיים כוללים לרוב כאב גב תחתון, ועלולים להופיע באופן הדרגתי, ועם התקדמות המצב סובלים החולים מכאב גב חמור, המקרין לישבן ולרגליים.

 

במחקר הנוכחי בדקו החוקרים את ההשפעה של משך התסמינים על תוצאות הטיפול בחולים עם פריצת דיסק מותני. הם בדקו נתונים על משתתפים ממחקר ה- Spine Patient Outcomes Research Trial (SPORT), שנערך להערכת תוצאות טיפול ניתוחי ולא-ניתוחי בחולים עם פריצת דיסק מותני, והשוו בין משתתפים עם משך תסמינים ארוך מ-6 חודשים (n=927) או קצר מ-6 חודשים (n=265) בעת ההצטרפות. המעקב במחקר נערך במרווחים קבועים למשך 4 שנים, והחוקרים עשו שימוש בשאלון ה-SF-36, שכולל 36 שאלות על התפקוד הפיסי של המטופלים.

 

מתוצאות המחקר עולה כי בהשוואה למשתתפים עם משך תסמינים נמוך מ-6 חודשים, במשתתפים עם משך תסמינים ארוך מ-6 חודשים נצפו תוצאות טיפול פחות טובות בכל אחת מפגישות המעקב. החוקרים מציינים כי ההבדלים בין הקבוצות נצפו הן בחולים שקיבלו טיפול ניתוחי והן בחולים שטופלו בגישה שמרנית.  

 

בקרב משתתפים שעברו טיפול ניתוחי, נמצא כי השינוי בציון שאלון ה-SF-36 לאחר 4 שנים היה 47.7 נקודות במשתתפים עם משך תסמינים קצר מ-6 חודשים, בהשוואה ל-41.2 נקודות במשתתפים עם תסמינים ממושכים מ-6 חודשים לפני קבלת הטיפול (p<0.001). במשתתפים שקיבלו טיפול שמרני נמצא כי השינוי בציון ה-SF-36 היה 29.5 נקודות במשתתפים עם משך תסמינים קצר מ-6 חודשים, לעומת 22.6 נקודות במשתתפים עם משך תסמינים ארוך מ-6 חודשים (p=0.015).

 

לאור תוצאות המחקר מציינים החוקרים כי לממצאים חשיבות קלינית, שכן כעת ניתן להסביר לחולים עם פריצת דיסק סימפטומטית את משמעות ההמתנה הממושכת לפני קבלת טיפול. בדיון שנערך בכנס ציין מומחה מהתחום כי תוצאות המחקר עשויות לסייע לרופאים ולמטופלים בקבלת החלטות טיפוליות.

 

 

מתוך הכנס American Association of Orthopaedic Surgeons (AAOS) 2010 Annual Meeting.

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני