מאמרי מערכת

מהי התזונה להתאוששות שריר מיטבית לאחר מאמץ?/ ד''ר גל דובנוב-רז, ד''ר נעמה קונסטנטיני עורכי מדור רפואת ספורט

28/11/2006

 

Manninen AH. Hyperinsulinaemia, hyperaminoacidaemia and post-exercise muscle anabolism: the search for the optimal recovery drink. Br J Sports Med. 2006 Nov;40(11):900-5.

 

מבוא

ידוע היטב כי אימון כח כנגד התנגדות גורם לגדילה של השריר. ברור כי גירוי על ידי אימון הוא הכרחי, אך התזונה ואספקת חומרי הדלק והבניין לשריר המתאושש הינם גורם מכריע במידת גדילת השריר. נראה כי גם אינסולין וגם חומצות אמינו בעלי תפקיד מרכזי בתהליך.

חשיבות השילוב של השניים הודגמה במספר מחקרים. ראשית, נמצא כי אם לאחר אימון ניתנת ארוחה של פחמימות בלבד (כגירוי להפרשת אינסולין וחידוש מאגרי הגליקוגן) נוצר מאזן חנקן שלילי בגוף, דבר המעיד על יותר פירוק שריר מאשר בנייה. אם ניתנת ארוחת חומצות אמינו בלבד – ישנה עלייה בבניין השריר. אולם, אם ניתן שילוב של פחמימות וחומצות אמינו גם יחד – ההשפעה על גדילת השריר רבה יותר. מפתחי גוף משתמשים לעתים בהזרקות אינסולין על מנת לעודד אנאבוליזם ובניין שריר. מובן כי הרגל מסוכן ואסור זה פסול לחלוטין, ולכן מתבצע חיפוש מתמיד אחר הרכבי תזונה אינסולינוטרופיים שונים אשר יגרמו להפרשה רבה של אינסולין ללא סכנה למתאמן.

בסקירה זו תוצג עליונותה של ארוחה בעלת אינדקס גליקמי גבוה, חומצות אמינו ולויצין על בניין שריר לאחר מאמץ.

 

הפרשת אינסולין ע"י חומצות אמינו

בעבר נהוג היה לחשוב כי רק גלוקוז מגרה להפרשת אינסולין. כיום ידוע כי כל עוד רמת הגלוקוז בדם אינה נמוכה מדי, גם חומצות אמינו מעודדות הפרשה. כך, יצטרפו חומצות האמינו לגלוקוז בעידוד הפרשת הורמון האינסולין האנאבולי.

 

לויצין

חומצת האמינו לויצין ייחודית בהשפעתה האנאבולית. היא מעודדת הפרשת אינסולין גם ללא קשר לרמת הגלוקוז בדם, ומעודדת יצור חלבונים בתאי השריר לאחר הפעילות. שילוב האינסולין והלויצין מאפשרים לשריר התחדשות טובה יותר.

 

הידרוליזט חלבון

החלבונים השלמים בנויים הרי מאבני בניין רבות – חומצות האמינו, ותהליך הפירוק של החלבון השלם הכרחי לשם ספיגתו מהמזון. הידרוליזט חלבון הוא תערובת חלקיקי חלבונים שלמים, אשר מיוצרת על ידי חימום בנוכחות חומצה או עיכול ע"י אנזימים שונים. היתרון הרב בצריכתם היא יכולת הספיגה המהירה יותר, שכן תהליך העיכול אינו מתחיל משלב החלבון השלם אלא מחלקיקים מפורקים כבר.  חסרונם העיקרי הוא הטעם המריר, אולם שיטות ייצור חדשות הצליחו להתגבר על כך. נמצא כי הידרוליזט המכיל די-פפטידים וטרי-פפטידים נספג מהר יותר מאשר חומצות אימנו בודדות או חלבונים שלמים – ולכן זו צורת ההידרוליזט האופטימלית. מכיוון שב40~ הדקות שלאחר האימון השריר רגיש יותר לאינסולין ולאנאבוליזם, נרצה שבזמן קצר זה תעלה רמת חומצות האמינו בדם ותגיע לשריר. שימוש בהידרוליזט חלבון טוב יאפשר ספיגה מהירה של חומצות האמינו לדם ולשריר המתחדש, כמו גם עידוד נוסף להפרשת אינסולין. הדבר מזכיר את מדד האינדקס הגליקמי לפחמימות, שם אינדקס גבוה מעיד על ספיגה מהירה של הסוכר לדם.

מבין סוגי החלבון, זה המיוצר ממי הגבינה (whey) מכיל את הרכב חומצות האמינו הטוב ביותר הדרוש לבניין שריר.

 

שילוב פחמימות וחלבון לשם הפרשת אינסולין

ממחקרים בתחום נמצא כי שילוב פחמימות והידרוליזט חלבון גורם להפרשת אינסולין באופן סינרגיסטי. תוספת הידרוליזט חלבון הכפילה פי 4 את הפרשת האינסולין ע"י גלוקוז בלבד, ופי 2 לעומת תוספת חלבון שלם. בנוסף, נמצא כי תוספת לויצין לקוקטייל עוד מגבירה את הפרשת האינסולין בכ- 80% - 140% נוספים. מכאן, כי שילוב של פחמימה עם אינדקס גליקמי גבוה, הידרוליזט חלבון המכיל בעיקר די- וטרי-פפטידים ולויצין – יגרמו להפרשת אינסולין מיטבית.

 

שילוב פחמימות וחלבון ובניין השריר

            כצפוי, נמצא כי שילוב פחמימות, הידרוליזט חלבון ולויצין הם הדרך התזונתית הטובה ביותר כיום לגירוי בניין שריר לאחר אימון. נראה כי בנוסף להפרשת האינסולין ואספקת חומרי הדלק לשריר, המנגנון כולל גם מיתון התגובה ההורמונלית לסטרס הנגרם על ידי המאמץ הגופני, ומעודד פירוק של השריר במקביל. מנגנון נוסף הוא עידוד הפרשת גורם הגדילה IGF-I על ידי החלבון.

 

השפעות נוספות של שילוב פחמימות וחלבון

במחקר שנערך בקרב חיילי מארינס נמצא כי תוספת פחמימות וחלבון לאחר אימונים הפחיתה את שיעור הזיהומים, את כאבי השרירים/ פרקים, ואף שיפרה את אחוזי הקליעה...

קיימת דאגה כי הפרשת האינסולין המוגברת תגרום גם לאגירת שומן, כפי שקורה בחולי סוכרת המטופלים באינסולין. אולם, מדובר בתנאים מטבוליים שונים לחלוטין, בהם תאי השריר הפעיל מנצלים היטב את האינסולין, הסוכר והחלבון לבניין – ולא לאגירה כשומן. נמצא כי לאחר אימון, ישנה עצירה מוחלטת של אגירת השומן ללא קשר לתזונה ולאינסולין, וכי שריפת השומן כאנרגיה ממשיכה בתקופה הקצרה שלאחר המאמץ.

 

סיכום

בפרק הזמן הקצר מיד לאחר אימון, השריר בעל רגישות מוגברת לבנייה והתחדשות. צריכת משקה המכיל פחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה (לרוב דקסטרוז), והידרוליזט חלבון המכיל בעיקר די- וטרי-פפטידים ממקור מי-גבינה יגרמו לעלייה מהירה של גלוקוז וחומצות אמינו בדם, בהתאמה, וספיגה מוגברת שלהם לשריר. תוספת של לויצין עוד תעודד תהליך זה. מכיוון שיש צורך במרכיבי מזון מעובדים חלקית, שלא נמצאים במזון, יש צורך במשקה אנאבולי מוכן. בהחלט יתכן ותזונה כזו תועיל גם בחולים בעלי מחלות הכוללות הרס שריר כתוצאה מדלקת כרונית.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני