מאמרי מערכת

השפעת התיבשות ומשקה פחמימות על יכולות משחק כדורסל/ מאת ד''ר גל דובנוב-רז, ד''ר נעמה קונסטנטיני, עורכי מדור רפואת ספורט

17/09/2006

 

Dougherty, et al. Two percent dehydration impairs and six percent carbohydrate drink improves boys basketball skills. Med Sci Sports Exerc 2006;38:1650–58.

 

מבוא

ספורטאים מתיבשים בצורה הדרגתית, כשצריכת הנוזלים לא מספיקה כדי לפצות על האבדן בזיעה. בקבוצות ספורט של צעירים, רמות התייבשות של 2-3% או גבוהות מזה נפוצות מאוד. במהלך משחק כדור-סל, בנים בני 16-18 מאבדים 1% עד 3% ממשקל הגוף ההתחלתי.

 

מעט מחקרים העריכו את השפעת ההתיבשות על התפקוד בעת פעילות גופנית המבוצעת לסירוגין ובעוצמה גבוהה, המאפיינת קבוצות ספורט רבות. בנוסף, האפקט של צריכת פחמימות טרם הוסבר. מחקרים הראו כי החלפת איבוד נוזלים בתמיסת נוזלים ומלחים של 6% משפרת ביצועים יותר מאשר מים. כדור-סל מאופיין על ידי התקפים לסירוגין של פעילות גופנית בעוצמה גבוהה. במחקר קודם בו נבדקו ביצועיהם שחקני כדור-סל בני 17, לא נמצא הבדל בין שתיית מים מול הגבלת נוזלים.

 

מטרת המחקר הייתה לקבוע את השפעתה של 2% התייבשות הנוצרת בשל ביצוע פעילות גופנית תחת השפעת חום ושל הידרציה עם תמיסת אלקטרוליטים של 6% פחמימות (CES) בהשוואה להידרציה עם פלצבו על מיומנויות משחק הכדור-סל בשחקנים צעירים.

 

שיטה

15 נערים בני 12-15 ביצעו מאמץ תחת 3 סוגי התיבשות/ הידרציה: 2% התיבשות על ידי הגבלת צריכת נוזלים במהלך ביצוע פעילות גופנית תחת חום, הידרציה עם 6% CES, או הידרציה עם מים ממותקים מלאכותית כתמיסת פלסבו. לאחר התאוששות, הנבדקים ביצעו סדרה של תרגילי כדורסל שכללו קליעות, ריצה מהירה, ריצה בזיגזג ותרגילי הגנה. כל הנבדקים היו בריאים, בכושר, ועם יכולות משחק כדורסל גבוהות.

 

תוצאות

אחוזי קליעה הופחתו על ידי 2% התיבשות (45+/- 9%, p=0.002 לעומת פלסבו המים) והשתפרו על ידי צריכת CES (60+/- 8%, p=0.003). זמני ספרינט כוללים הראו אפקט דומה (83+/- 10 מול 78 +/- 9 מול 76+/- 9: התיבשות מול הידרציית מים מול CES, p<0.001 ו-0=0.04 בהתאמה). זמני ריצה בזיגזג נפגעו על ידי 2% התיבשות (73+/- 8 מול 68+/- 8, p=0.001). CES שיפר זמני תרגילי הגנה כוללים בהשוואה ל-2% התיבשות (77+/- 10 מול 82+/- 10, p=0.006).

 

מסקנות

2% התיבשות גרמה לירידה ביכולות הביצועים במשחק כדור-סל בקרב שחקנים בני 12-15. הידרציה עם 6% CES שיפרה משמעותית יכולות קליעות וספרינטים במגרש בהשוואה להידרציה עם מים. בנוסף 6% CES הפחיתה מתחושת העייפות והסחרחורת בסוף המשחק בהשוואה להתיבשות.

 

התיבשות נפוצה מאוד במתבגרים המתעסקים בתחומים שונים של ספורט, כשהילדים מאבדים באופן רוטיני 1-3% מהמשקל הגוף שלהם. בכדור-סל, למרות שלשחקנים יש הזדמנויות לשתות במהלך פסק זמן וכאשר שחקנים מוחלפים, הם עדיין לא מצליחים לשמור על איזון נוזלים. תוצאות המחקר מצביעות על כך, שאפילו התייבשות קלה של 2% ממשקל הגוף ההתחלתי פוגעת ביכולת קליעות לסל, בריצות הקצרות וביכולות התנועה בהשוואה להידרציה עם פלצבו של מים.

 

בקרה על החום הגוף בילד או במתבגר מיובש יכולה להיות פחות יעילה בהשוואה למבוגר. לילדים יש שיעור הזעה נמוך יותר פר בלוטת הזעה, תפוקת לב נמוכה יותר, נפח דם קטן יותר, יותר יצירה של חום מטבולי ופני שטח גדולים יותר; כל אלה יכולים לגרום לאיבוד נוזלים יחסית גדול יותר בהשוואה למבוגר. מחקרים קודמים דיווחו על כך, שבילדים, כל איבוד של 1% במשקל הגוף הכולל לווה בעליה של 0.28 מעלות בטמפרטורת הגוף. הממצאים מהמחקר הנוכחי תומכים בהצהרה הנ"ל.

 

מספר מחקרים במבוגרים בדקו את האפקט של צריכת CES על ביצועי ספורט או על ביצועים של כל פעילות גופנית אחרת. לעומת מים, CES משפרת זמני ספרינט ל-20 מטר, יכולות חבטות במשחק טניס, העלה את מספר הספרינטים שבוצעו במהלך משחק כדור-רגל, ועוד. שיפור זמני הספרינט ויכולת משחק כדורסל, שנראו במחקר הנוכחי, עולים בקנה אחד עם תוצאות המחקרים הקודמים.

 

לסיכום, ביצועי משחק כדורסל מופחתים על ידי 2% התיבשות בילדים בני 12 -15, והידרציה עם 6% CES עדיפה על פני מים.

 

דבר העורכים

רוב גדול של המחקרים העוסקים בתוספים מהסוגים השונים, בודקים יכולות פשוטות, כגון ריצה, תפקוד אנאירובי וכוח. אולם, בענפי הכדור ודומיהם, מדדי סיבולת או כח אינם מענינים את המאמן והקבוצה – אלא מספר הנקודות. כלומר, שלא מספיק לשפר את יכולת צריכת החמצן המירבית של שחקני הקבוצה לדוגמא – על הדבר להיות מלווה בנקודות ובנצחונות. מחקרים מסוג הנוכחי עונים בדיוק על שאלה זו – כיצד נוכל לשפר את תקפוד השחקנים בענף עצמו, ולא על גבי מסילה בתנאי מעבדה. מכאן, המאמן יכול להבין כי מניעת התיבשות ומתן תמיסת גלוקוז ומלחים בעלת פוטנציאל לשפר את תפקוד הקבוצה ולהשיג יותר נקודות.

 

עניין נוסף הוא תוספי ספורט למינים בילדים. עמדת האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים נחרצת בנושא: היא מוקיעה שימוש בתוספים למיניהם בקרב ילדים [1]. עם זאת, בתמיסת פחמימות ומלחים אין כל נזק, ומניעת התיבשות היא דרך פשוטה ובטוחה לשפר את תפקוד הספורטאים הצעירים.

 

1.      American Academy of Pediatrics Committee on Sports Medicine and Fitness. Use of performance-enhancing substances. Pediatrics 2005;115:1103-6.  

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני