חדשות

דרגת ההתמיינות והיקף החדירה הם גורמי הסיכון העיקריים בחולים עם ממאירות עורית גרורתית של תאי קשקש (J Am Acad Dermatol)

15/03/2022

 

דרגת התמיינות נמוכה וחדירה עמוקה הינם גורמי הסיכון הנפוצים לממאירות תאי קשקש עורית גרורתית לאחר קוטר ועובי, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ממאירות עורית של תאי קשקש הינה אחת הממאירויות הנפוצות ברחבי העולם עם פוטנציאל לשליחת גרורות. ההיארעות הגבוהה של ממאירויות אלו מקשה על זיהוי נכון של האחוז הקטן של החולים בסיכון גבוה לגרורות, בהם תתכן תועלת למעקב אינטנסיבי ו/או טיפול אדג'וונטי.

 

החוקרים התבססו על שני מחקרי מקרה-ביקורת מאנגליה והולנד לזיהוי מקרים גרורתיים ולהתאים להם ביקורות.

 

הקבוצה האנגלית כללה 887 מקרים גרורתיים ומספר דומה של מקרים לא-גרורתיים, בעוד שהקבוצה ההולנדית כללה 217 מקרים גרורתיים ו-217 מקרים לא-גרורתיים.

 

המאפיינים של הגידול עליהם דווח בדו"ח הפתולוגי כללו מיקום, קוטר מאקרוסקופי, עובי, דרגת התמיינות, מורפולוגיה, חדירה לכלי דם, קשריות לימפה או עצבים והיקף מעורבות רקמה.

 

בעוד שהקוטר והעובי תוארו בעבר כגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר לגרורות, במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לקבוע את היקף הסיכון לגרורות עם מאפיינים אחרים של הגידול.

 

מניתוח הנתונים עולה כי דרגת התמיינות נמוכה (יחס סיכויים של 4.56, רווח בר-סמך 95% של 2.99-6.94) וחדירה מעבר לרקמת השומן (יחס סיכויים של 4.43, רווח בר-סמך 95% של 1.98-9.9) לוו בסיכון גבוה פי ארבע לגרורות, כאשר בגברים תועד סיכון גבוה יותר מכפליים (יחס סיכויים של 2.59, רווח בר-סמך 95% של 1.7-3.96) למחלה גרורתית.

 

החוקרים כותבים כי לאחר קוטר הגידול ועוביו, דרגת התמיינות נמוכה הינה גורם סיכון חשוב לגרורות, למרות שמאפיין זה לא נכלל במהדורה השמינית של סיווג ה-American Joint Committee of Cancer. ממצאים אלו מדגישים את החשיבות של בחינת והערכת המערכות הזמינות כיום לקביעת של הגידול.

 

J Am Acad Dermatol. 2022

 

לידיעה ב-Healio

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<