חדשות

טיפול ב-Montelukast אינו מעלה את הסיכון הפרעות נוירו-פסיכיאטריות (J Allergy Clin Immunol Pract)

08/01/2022

 

השימוש באנטגוניסטים לקולטן ללויקויטריאנים לטיפול באסתמה לא הביא לעליה בסיכון להפרעות נוירו-פסיכיאטריות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב בעת Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מנהל המזון והתרופות האמריקאי הוסיף אזהרת קופסא שחורה לטיפול ב-Montelukast (סינגולייר) אודות סיכון להפרעות נוירו-פסיכיאטריות. עם זאת, העדויות לקשר בין הטיפול התרופתי ובין הפרעות אלו הן מוגבלות ומחקרים קודמים התמקדו רק בילדים ומתבגרים וכן מוגבלות לטיפול ב-Montelukast, ללא מידע אודות תכשירים אחרים ממשפחה זו.

 

החוקרים מקוריאה התבססו על מאגר נתונים ארצי שכלל מידע אודות 61,571 מבוגרים עם אסתמה בגילאי 40 שנים ומעלה בין ינואר 2002 ועד דצמבר 2015, ללא היסטוריה של טיפול באנטגוניסטים ללויקוטריאנים.

 

המשתתפים במחקר עברו בדיקות סקר בין ינואר 2009 ועד דצמבר 2010 והיו במעקב עד סוף שנת 2015. הגיל החציוני של המשתתפים במחקר עמד על 61 שנים ומשך המעקב הממוצע אחר הופעת תסמינים נוירו-פסיכיאטריים עמד על 47.6 חודשים בקרב מטופלים באנטגוניסטים ללויקוטריאנים ועל 46.5 חודשים בקרב אלו שלא קיבלו את הטיפול התרופתי. מבין כלל המשתתפים במחקר, 11.1% טופלו ב-Pranlukast, 11% טופלו ב-Montelukast ו-0.24% טופלו ב-Zafirlukast.

 

החוקרים מדווחים כי 12,168 חולים נטלו טיפול באנטגוניסטים ללויקוטריאנים במהלך המעקב. יחס הסיכון לאבחנה חדשה של מחלות נוירו-פסיכיאטריות לא היה שונה משמעותית בין אלו שטופלו בתרופות אלו ואלו שלא קיבלו טיפול באנטגוניסטים ללויקוטריאנים (P=0.952) במודל שכלל תקנון לגיל, מין, שנות חפיסה, צריכת אלכוהול, פעילות גופנית, מדד מסת גוף, מחלות רקע, מחלות נשימתיות אחרות ושימוש בתרופות אחרות כנגד אסתמה.

 

המחלות הנוירו-פסיכיאטריות הנפוצות כללו דמנציה, הפרעות מצב רוח והפרעות פאניקה, כאשר השכיחות של כל אחת מאלו לא הייתה שונה משמעותית בין אלו שטופלו באנטגוניסטים ללויקוטריאנים ואלו שלא קיבלו טיפול זה.

 

מניתוח הנתונים להערכת הקשר בין משך הטיפול באנטגוניסטים ללויקוטריאנים ובין הפרעות נוירו-פסיכיאטריות לא עלה הבדל משמעותי בין חולים שקיבלו טיפול זה ואלו שלא טופלו בתרופות ממשפחה זו.

 

החוקרים כותבים כי לאור הממצאים, תסמינים נוירו-פסיכיאטריים אינם צריכים למנוע מהרופאים מתן טיפול בתרופות אלו לחולים נבחרים עם אסתמה. במקום זאת, הם מציעים כי לצד המרשם יזהיר הרופא את המטופלים בנוגע לאפשרות לשינויים במצב הרוח עם טיפול זה.

 

J Allergy Clin Immunol Pract. Published online December 1, 2021.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני