חדשות

סמנים הקשורים לסרטן שלפוחית השתן נמצאו בדגימות שתן של משתמשי סיגריות אלקטרוניות (European Urology Oncology)

31/05/2020

באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

חוקרים ממרכזים רפואיים בצפון קרוליינה וניו יורק בארה"ב ביקשו לבדוק אם ביומרקרים (סמנים ביולוגיים) הידועים כמסרטנים נמצאים בשתן של משתמשי סיגריות אלקטרוניות (סיג"א), כדי לאמוד את הסיכון הפוטנציאלי שלהם לפתח סרטן שלפוחית שתן. לשם כך, נסקרו  22 מחקרים מדעיים שבדקו עדויות לביומרקרים ותרכובות הקשורות לסרטן, בדגימות השתן של משתמשי סיג"א ומוצרי טבק אחרים כמו סיגריות. בהמשך מיינו החוקרים את החומרים בהתאם לחוזקת הממצאים, וכן לסיווג חומרים מסוכנים של IARC (הסוכנות הבינ"ל לחקר הסרטן) וסיווג חומרים מסרטנים ורעלנים של CHE (מאגר שיתופי בנושא בריאות וסביבה).

 

מניתוח המחקרים עולה כי בדגימות השתן של משתמשי סיג"א נמצאו ארבעה סוגי מתכות (עופרת, קדמיום, ניקל וכרום) ו-40 תרכובות שונות היכולות לעבור עיבוד בגוף ולהפיק 63 ביומרקרים (סמנים ביולוגיים) של כימיקלים רעילים שונים או חומרים מסרטנים – חומרים הנשארים בגוף אחרי התהליך. בהשוואה למקרי ביקורת שלא עשו שימוש בסיג"א, נמצאו אצל משתמשי סיג"א שישה ביומרקרים עם קשר הדוק לסרטן שלפוחית השתן: פירן (pyrene), פלואורן (fluorene), טולואידין (otoluidine), 2-נפתילאמין (2-naphthylamine), נפתלן (naphthalene), ופנאנתרן (phenanthrene). בנוסף,  במספר מחקרים נמצאו עדויות לכך שחלק מביומרקרים אלה נמצאו בדגימות השתן של משתמשי סיג"א ברמות גבוהות באופן משמעותי, לעומת אנשים שמעולם לא השתמשו בהן

 

לסיכום, מספר מחקרים שנסקרו מספקים ראיות לכך שדגימות שתן מאנשים המשתמשים בסיגריות אלקטרוניות מכילות חומרים מסרטנים, ושנמצאו  ביומרקרים בשתן הקשורים קשר הדוק לסרטן שלפוחית השתן. החוקרים קובעים כי יש לבצע מחקר נוסף כדי להבין עד כמה החשיפה לרעלנים הקשורים לסיג"א משפיעה על ההתפתחות של סרטן שלפוחית השתן. החוקרים סבורים שעל אף שלא ידוע עד כמה משפיעות  סיגריות אלקטרוניות להתפתחות סרטן שלפוחית השתן, ואף שהשפעתן  ככל הנראה נמוכה מזו של סיגריות רגילות, עצם נוכחותם של ביומרקרים בשתן הקשורים באופן הדוק לתהליך התפתחות סרטן – מדאיג ביותר.

 

הסקירה פורסמה במהדורת מרץ 2020 של כתב העת European Urology Oncology

 

קישור לתקציר המאמר

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני