חדשות

''אפשריבריא להניק, איתך בכל מצב''; בין התאריכים 1.8.21 – 7.8.21 מצוין בעולם ובישראל שבוע ההנקה הבינלאומי.

03/08/2021


בשבוע ההנקה 2021 "אפשריבריא להניק – איתך בכל מצב"  מודגשת חשיבות ההנקה במצבי שגרה וחירום.
 
הנקה היא הפרקטיקה הטובה ביותר להזנת תינוקות, הן בעתות שגרה והן בעתות חירום. בתקופות חירום ודחק  (Stress)  ישנה חשיפה למצבי חרדה שגורמים לשיבוש שגרת החיים ועלולים להתבטא, במקרים מסוימים, בשיבוש אספקת שירותים חיוניים, בצורך בעזיבת הבית, בשהייה ממושכת בבית,  או בהיערכות לשהייה ממושכת במקלטים.  הנקה והצמדת התינוק במגע עור לעור היא אחת הדרכים הטובות להמשיך ולשמור על הבריאות הפיזית והנפשית של התינוק, וחשוב להמשיך בהנקה גם בעתות חירום, על מנת לשמר את תהליך ייצור החלב והעברתו לתינוק.
 
סקר אינטרנטי שערך אגף התזונה במשרד הבריאות בקרב  מדגם נוחות של 638 אימהות לתינוקות עד גיל 6 חודשים הראה כי בזמן הסגר הראשון  (בין התאריכים 27.4.20 – 11.5.20)  הניקו 91% מהאימהות. 15% מן האימהות דיווחו כי בחרו להמשיך להניק בתקופת הקורונה מעבר לזמן שתכננו, בין היתר  בשל התחושה שההנקה מרגיעה (33%) ובשל העובדה שההנקה מגנה בפני זיהומים (70%). 8% מן האימהות דיווחו כי הפחיתו בתדירות ההנקה או הפסיקו להניק בעקבות המשבר, חלקן בשל מתח וחרדה (34%) וירידה במצב הרוח (27%).
 
דברים שכדאי לדעת על הנקה בעיתות משבר וחירום:
·         ייצור החלב נמשך כל עוד ממשיכים להצמיד את התינוק לשד ולהניק.
·         כאשר אין אפשרות להניק באופן זמני מומלץ לשאוב את החלב באמצעות משאבה או באופן ידני בתכיפות השווה למספר ההנקות. באופן כזה נשמר ייצור החלב, ונמנעים גודש, חסימה בצינוריות החלב, דלקות ועוד.
·         בתקופת מתח וחרדה עלולה להתרחש ירידה מסוימת בתנגודת החיסונית. על כן, דווקא בתקופה זו המשך ההנקה נותן לתינוק הגנה מרבית.
·         פעולת ההנקה מסייעת להפרשת הורמונים מפחיתי חרדה, המרגיעים את האם והתינוק. מגע עור לעור גם הוא תורם לתחושת הביטחון והרוגע של התינוק.
·         הנקה הינה דרך מותאמת להזנת תינוקות גם במקומות הומים וצפופים וכן במקומות בהם תנאי ההיגיינה ירודים.
·         בזמן שגרה כדאי להכין בממ"ד (מרחב מוגן דירתי) הביתי או במקלטים משותפים אם קיימים, "קן" נעים להנקה, הכולל: פינת ישיבה נוחה, מים, מגבונים לניקוי ומזון טעים ובריא, שייתן תחושה של בטחון במקרים בהם לא ניתן לצאת מן הממ"ד לאורך זמן.
·         ניתן  לחזור ולהניק לאחר הפסקת הנקה ומעבר לתמ"ל, באמצעות תמיכה מקצועית וטכניקה מתאימה.
·         אימהות שדפוסי האכילה שלהן השתנו או שאוכלות פחות כתוצאה ממצב חירום או כתוצאה ממתח וחרדה עדיין יכולות להניק באופן תקין יעיל ומזין.
 
·         במהלך שבוע ההנקה מתקיימות פעילויות במחלקות היולדות בבתי החולים ברחבי הארץ, וכן מפגשים ואירועים בטיפות החלב. מפגשים בזום מתקיימים בטיפונט ללא תשלום.
 
משרד הבריאות מעודד הנקה בלעדית עד גיל 6 חודשים, ולאחר מכן המשך הנקה בתוספת מזון משלים להנקה עד גיל שנה ואף יותר, כל עוד מתאים לאם ולתינוק.    

הנתונים לקוחים מטיפות החלב של משרד הבריאות, עיריית ת"א וירושלים וקופ"ח לאומית ומשקפים 70% מאוכלוסיית התינוקות בישראל.
 
בברכה,
דוברות משרד הבריאות
 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני