חדשות

מחקר במיגרנה ארעית עם התכשיר TEV-48125 השיג את יעדיו העיקריים והמשניים והדגים יעילות בטיפול לאחר מתן מנה אחת (הודעת טבע)

23/03/2015

הודעת טבע

טבע הודיעה היום על סיום מוצלח של מחקר שלב IIb בתכנית הפיתוח לטיפול מניעתי במיגרנות, עם תוצאות ראשונות חיוביות במחקר שלב IIb אשר העריך את היעילות, הבטיחות והסבילות של שני מינונים של התכשיר TEV-48125 הניתן בזריקה תת-עורית למניעה של מיגרנה ארעית תכופה (high frequency episodic migraine)  המתאפיינת ב-8-14 ימים של כאבי ראש בחודש.

 

TEV-48125 הוא תכשיר בפיתוח, נוגדן חד שבטי חדש הנקשר לקלציטונין פפטיד של הגן (CGRP). נתונים אלה, ביחד עם התוצאות שהושגו לאחרונה במחקר במיגרנה כרונית, תחום מאתגר לטיפול, מעידים שזהו הטיפול הראשון שהצליח להשיג את יעדי המחקר ולהדגים יעילות במניעת מיגרנה כרונית ומיגרנה ארעית, תוך הערכה של מינונים שונים ובמחקרים קליניים מתקדמים.

 

ניתוח ראשוני של התוצאות העלה כי שני המינונים של TEV-48125 השיגו את יעדי המחקר העיקריים והמשניים והפחיתו במידה משמעותית את מספר הימים הממוצע בחודש של מיגרנה וכאבי הראש בהשוואה לנתונים התחלתיים. מדדים מחקריים אלה נחשבים תקפים להערכת היתרונות של טיפולים חדשים למיגרנה. 

 

בנוסף, נטילת מנה אחת בלבד של כל אחד מהמינונים השונים של TEV-48125 שנבדקו, השיגה הבדל משמעותי בהשוואה למתן פלצבו (דמה). הנתונים מאשרים כי טיפול ב-TEV-48125 הביא להבדל משמעותי ביעדי המחקר העיקריים והמשניים כאחד, לאורך כל חודשי הטיפול, בשני המחקרים הקליניים - הן עבור מיגרנה כרונית והן עבור מיגרנה ארעית.

יתרה מכך, תוצאות אלה הושגו כאשר המטופלים הורשו להמשיך ליטול טיפולים קיימים למיגרנה, ללא הגבלה של כמות הטיפול הניתן למיגרנה חריפה. מאפיין זה במחקרי שלב IIb של TEV-48125 לא דווח בתוצאות מחקרים אחרים עם נוגדני CGRP, והתוצאות הדגימו שיפור באמצעות TEV-48125 גם בקרב מטופלים שהטיפול הנוכחי שלהם הוגדר כאופטימלי. בסך הכל, בשני המחקרים גם יחד נבדקו שתי התוויות וניתנו ארבעה מינונים שונים ל- 561 מטופלים. כל יעדי המחקר הושגו ולפיכך מהווים ביסוס  רעיוני ליעילות הטיפול של נוגדן הגן CGRP.

"המידע המצטבר מתכנית המחקר שלב II  שערכנו הצליח לתת תוקף לרעיון של התמקדות בנוגדן  CGRP לליגנד באמצעות TEV-48125 עם רמת ביטחון גבוהה שלא ציפינו להשיג. אנו מאמינים שפיתחנו גישה טיפולית, עם מינונים מזוהים, המהווה בסיס להתקדם לתכנית מחקר שלב III ומקווים שתכנית זו תסייע לנו להצעיד את TEV-48125 קרוב יותר להפיכתו לטיפול המשפר משמעותית את חייהם של אנשים הסובלים ממיגרנה," ציין מרסלו אי. ביגל, מנהל הפיתוח הקליני הגלובלי של מיגרנה וכאבי ראש בטבע.

המחקר השווה בין שתי קבוצות פעילות שקיבלו TEV-48125 במינון גבוה ונמוך, הניתן בזריקה תת-עורית אחת לחודש במשך שלושה חודשים, בהשוואה למתן פלצבו (דמה). לא נמצאו במחקר זה חששות משמעותיים לבטיחות או סבילות התכשיר. פרופיל תופעות הלוואי של TEV-48125 נמצא דומה לפלצבו ברוב הפרמטרים ותומך בנתוני בטיחות קודמים ממחקר שלב I ושלב II. מבין תופעות הלוואי שדווחו, אי-נוחות מתונה וחולפת באתר ההזרקה ואדמומיות היו אמנם לא שכיחות אך דווחו יותר מאשר בקבוצה שטופלה בפלצבו. לא נמצאו תופעות לוואי חמורות הקשורות לתכשיר.

"מיגרנה היא תופעה הפוגעת משמעותית ביכולת התפקוד. כ- 15% מאוכלוסיית העולם סובלת ממיגרנה הגורמת לכאב מגביל מאוד ולתסמינים נוספים המשבשים את אורח החיים היומיומי של המטופל ומשפחתו", אמר ד"ר מייקל היידן, נשיא המו"פ הגלובלי והמדען הראשי של טבע תעשיות פרמצבטיות. "הממצאים שהשגנו  בשלב II בעלי משמעות מובהקת. הם מעניקים לנו תובנה ברורה ואיכותית, שנדיר בד"כ לראות בשלב מחקרי כזה של פיתוח, ומהווים פוטנציאל לפתיחת פרק חדש בחייהם של אנשים המתייסרים כבר שנים ארוכות עם מיגרנות חוזרות ונשנות."

ממצאים מלאים מהמחקר יוצגו בפגישות מדעיות קרובות ואף יוגשו לפרסום בירחונים מדעיים.

אודות מחקר HFEM

המחקר היה רב מרכזי, אקראי, כפול סמיות ומבוקר פלצבו בקבוצות מקבילות, והשווה את היעילות והבטיחות של שני מינונים של TEV-48125 שניתנו בהזרקה תת-עורית כטיפול מונע במיגרנה ארעית תכופה, לעומת מתן פלצבו. 297 מטופלים השתתפו במחקר.

למחקר נבחרו מינונים שונים במטרה להגדיר את התגובה למינון ולאפשר בחירת מינונים למחקר שלב 3.

הטיפול ניתן אחת ל-28 ימים (כלומר, פעם בחודש) על פני שלושה חודשים. 300 מטופלים נרשמו והוקצו באופן אקראי לאחת משלוש קבוצות טיפול אשר קיבלו מינון גבוה של TEV-48125, מינון נמוך או פלצבו. הטיפול ניתן בהזרקה תת-עורית אחת לחודש. כ-60 מרכזים ברחבי ארה"ב השתתפו במחקר.

אודות TEV-48125

TEV -48125 (לשעבר LBR-101/ RN-307) הוא נוגדן חד שבטי הנקשר לקלציטונין פפטיד של הגן (CGRP), יעד בעל תוקף רב במיגרנות. איתות ל- CGRP עשוי להיות מופר באמצעות כיוון למטרה של הליגנד עצמו או הקולטן שלו.

הגישה הקלינית של טבע אשר שמה לה כמטרה את הליגנד מאפשרת איתות ל- CGRP במהלך הטיפול. דבר זה מאפשר למנוע שיבוש בהשפעות אפשריות של שימוש ארוך טווח לתפקוד הפיזיולוגי התקין של מערכת CGRP – אשר אינן ידועות. TEV-48125 נמצא בפיתוח לשתי התוויות שונות של מיגרנה: מיגרנה כרונית ומיגרנה ארעית תכופה. תוצאות חיוביות ממחקר שלב IIb במיגרנות כרוניות דווחו בפברואר 2015, והפגינו הפחתה משמעותית הן במספר השעות המצטברות של כאבי ראש בחודש, הן במספר הימים המצטברים של כאב ראש ברמה בינונית ומעלה, בהשוואה לנתונים ההתחלתיים. תוצאות אלה אימתו לראשונה את היעד במיגרנה כרונית.

TEV-48125 סיים בהצלחה חמישה מחקרים שלב I שנערכו בקרב 94 מתנדבים בריאים. התוצאות פורסמו ב- Cephalalgia, כתב העת הרשמי של אגודת כאב הראש הבינלאומית בדצמבר 2013, והוצגו בפגישה השנתית של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה בשנת 2014.

 

אודות מיגרנה

השכיחות העולמית של מיגרנה מגיעה על פי ההערכות לכ- 15% מכלל האוכלוסייה. מיגרנה דורגה במקום השביעי מבין הגורמים הספציפיים למוגבלות בכל העולם, ואחראית ל-2.9% מכלל השנים שאבדו עקב מוגבלות (YLD). מיגרנה היא הגורם המוביל, בהפרש גדול, למוגבלות כתוצאה מהפרעות נוירולוגיות, ואחראית ליותר מחצי מכל השנים שאבדו עקב מוגבלות המיוחסות להפרעות אלה (J Headache Pain. 2013; 14(1): (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3606966/). בבריטניה לדוגמה, כ-25 מיליון ימי עבודה או לימודים אובדים מדי שנה רק עקב מיגרנות (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs277/en/).

כ-3.2 מיליון אמריקנים, רובם נשים, סובלים ממיגרנה כרונית. מיגרנה כרונית מאופיינת בכאבי ראש במשך 15 יום לפחות בכל חודש. חולי מיגרנה כרונית מכונים לעתים ה"אוכלוסייה הבלתי הנראית" בשל האופי המבודד של התופעה, כאשר חולים נשארים, במקרים רבים, מרותקים לביתם.

מיגרנה כרונית מהווה נטל כבד  ומועצמת בשל היעדר אפשרויות טיפול לתופעה. יותר מאחד מכל ארבעה חולים הנם מועמדים לטיפול מניעתי, וחלק משמעותי מאלו שיכולים ליהנות מטיפול מניעתי אינם זוכים לכך. בהתאם, טיפול מונע של מיגרנה כרונית ממשיך להציג אתגרים ממשיים, ולכן ישנו צורך רפואי משמעותי בטיפול חדש, בטוח ויעיל למניעה אפקטיבית של מיגרנה.

מיגרנה ארעית משפיעה על עד 14% מהאוכלוסייה ועל כ-20% מהנשים בעולם כולו. מיגרנה ארעית תכופה משפיעה במידה ניכרת על הסובלים מהמחלה, על משפחותיהם ועל החברה. מיגרנה ארעית היא התופעה הנוירולוגית הנפוצה ביותר, ושכיחה יותר מסוכרת, אפילפסיה ואסתמה גם יחד.

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני