חדשות

חשיפה לזיהום אוויר עלולה להוביל להתלקחות פסוריאזיס (JAMA Dermatology)

19/02/2022

 

חשיפה קצרת-טווח לזיהום אוויר עשויה להביא לעליה בסיכון להתלקחות פסוריאזיס, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פסוריאזיס הינה מחלה דלקתית כרונית עם מהלך התקפי-הפוגתי וגורמים סביבתיים מסוימים, דוגמת זיהומים ו/או תרופות, עשויים להוביל להתלקחות המחלה העורית. עד כה לא היה ידוע אם זיהום אוויר עלול להוביל להתלקחות פסוריאזיס והחוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי שכלל 957 חולים עם פסוריאזיס רובדי כרוני עם 4,398 ביקורי מעקב ולמעלה מ-15,000 מדידות מזהמים באוויר.

 

ריכוז המזהמים באוויר היה גבוה יותר משמעותית ב-60 הימים שקדמו להתלקחות פסוריאזיס ב-369 החולים שנכללו במחקר מקרה-מוצלב. אוכלוסייה זו כללה חולים עם לפחות שני ביקורים עוקבים, התלקחות אחת של פסוריאזיס וטיפול סיסטמי רציף למשך לפחות שישה חודשים. חציון מדד PASI (Psoriasis Area and Severity Index) בעת ביקור ההתלקחות עמד על 12 נקודות, בהשוואה למדד של 1 בעת ביקור הביקורת.

 

בניתוח חתך של הנתונים, החוקרים זיהו קשר בין זיהום אוויר או מהלך ריכוז חומר חלקיקי ובין עליה במדדי PASI.  מדד PASI של 5 נקודות ומעלה היה נפוץ יותר בחולים עם חשיפה ממוצעת לחומר חלקיקי בקוטר 10 מיקרומטר של מעל 20 גרם/מ3 (יחס סיכויים מתוקן של 1.55, רווח בר-סמך 95% של 1.21-1.99) וחשיפה ממוצעת לחומר חלקיקי של מעל 15 גרם/מ3 (יחס סיכויים מתוקן של 1.25, רווח בר-סמך 95% של 1-1.57) במהלך 60 הימים שקדמו לביקורים.

 

החוקרים כותבים כי חשיפה קצרת-טווח לזיהום אוויר מלווה בפעילות פסוריאזיס מוגברת וסיכוי גבוה יותר להתלקחות המחלה העורית. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לקבוע אם ממצאים אלו תקפים גם לאוכלוסיות אחרות ולהבין טוב יותר את המנגנונים בהם זיהום אוויר משפיע על פעילות פסוריאזיס.

 

JAMA Dermatology 2022

 

לידיעה ב-Healio

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני