חדשות

פאנל המומחים העולמי למניעת סרטן ממליץ על שמירת משקל, פעילות גופנית והמנעות מבשר אדום ומשומר (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research)

01/11/2007

 קיימות עדויות משכנעות שמשקל עודף והשמנת יתר עלולים להעלות את הסיכון ל-6 סוגי סרטן שונים, לרבות סרטן המעי, הכליה והלבלב. כך עולה מדו"ח מיוחד המתפרסם היום ע"י ה-American Institute for Cancer Research במשותף עם World Cancer Research Fund , שהוא דו"ח פאנל המומחים השני של: "מזון, תזונה, פעילות גופנית ומניעת סרטן: נקודת מבט עולמית".

דו"ח זה נחשב למקיף ולרחב ביותר מבחינה מדעית בתחום זה, גורס גם כי צריכת אלכוהול, בשר אדום ובשר מעובד מעלים את הסיכון לסרטן.

המימצא המדהים ביותר בדו"ח הוא שעודף שומן בגוף מעלה את הסיכון למס' גדול של סוגי סרטן. לכן, כותבים החוקרים, שמירת משקל גוף נמצא במקום מרכזי בהמלצות.

החוקרים כותבים כי המסמך מבוסס על סקירת מחקרים  של 7000 מחקרים מיותר מ-5 השנים האחרונות אשר הוערכו וסווגו ע"י הכותבים לצורך הגדרת הקשר בין תזונה לסרטן. זהו הדו"ח השני שפורסם ב-10 השנים האחרונות בנושא.  

למרות שסרטן נחשב כמחלה של גנים הפגיעים ומושפעים מתזונה, העדויות מראות שרק מעט סוגי סרטן "נרכשים" בתורשה. במקום זאת, נראה שגורמים סביבתיים הם החשובים ביותר, ואלו ניתנים לשינוי עם תוצאה של הפחתת הסיכון. גורמים אלה כוללים עישון, גורמים מזהמים, קרינה, כימיקלים תעשייתים, זיהום אוויר, תזונה, פעילות גופנית והרכב גוף.

אחד המימצאים הבולטים בדו"ח הוא כאמור שעודף שומנים בגוף קשור לעלייה בסיכון לסרטן בשישה סוגים שונים: מעי, כליה, לבלב, אדנוקרצינומה של הושט ורירית הרחם, וסרטן שד של לאחר גיל המעבר. הדו"ח מדווח גם על כך שאלכוהול קשור באופן משכנע למס' סוגי סרטן לרבות סרטן המעי, השד, הושט , הפה , הגרון והלוע.

פאנל המומחים ממליץ על מלחמה בעודף המשקל ושמירה על BMI תקין וזאת ע"י הגבלת צריכת מזונות עתירי קלוריות, במיוחד כאלה שעברו עיבוד מזון משמעותי. מוצרים כאלה נוטים להיות עם ריכוזים גבוהים של סוכר ושומן וריכוזים נמוכים של סיבים. המומחים מציעים להעלות את רמת הפעילות הגופנית ולבצע תרגילי התעמלות למשך 30 דקות ביום לפחות. הפעילות הגופנית לא רק עוזרת לשמירת משקל הגוף אלא גם מפחיתה את הסיכון לסרטן באופן בלתי תלוי.

עדויות שנצברו מאז הדו"ח הקודם שפורסם ב-1997 מוכיחות את הקשר שבין צריכת בשר אדום (בשר בקר, חזיר, וכבש) לסרטן קולורקטלי. הפאנל ממליץ להגביל צריכה של בשר אדום לחצי ק"ג לשבוע מקסימום. מעבר לכמות זו, העדויות מראות שכל תוספת של 50 גרם ליום של בשר אדום מעלה את הסיכון לסרטן ב-15% .

ההמלצות מתייחסות לצריכה של בשר מעובד הן אף יותר מחמירות: יש להמנע לחלוטין מבשר מעובד כמו קוטלי חזיר, ירך מעושן של חזיר, נקניקיה ונקניק. לדעת הפאנל, כל רמה שהיא של צריכת בשר משומר מעלה את הסיכון לסרטן באופן משמעותי : מספיקה צריכה של 50 גר' בלבד של בשר משומר כדי להעלות את הסיכון לסרטן ב-21% .

תזונה על בסיס צמחי נמצאה כמגינה מפני סרטן על סוגיו השונים. המחברים ממליצים על צריכה של 5 או יותר פריטי ירקות ופירות ביום שלהם השפעה כפולה ומגינה על הסרטן , גם מצד שמירת המשקל וגם כהגנה בלתי תלויה.

הפאנל בחן גם גורמים כמו משקל לידה, סוג הלידה, הנקה וגובה בבגרות ומצא שכל אלה יכולים להשפיע על הסיכון לסרטן. משקל לידה גבוה קשור לעלייה בסיכון לסרטן השד לאחר גיל המעבר, שקשור גם לעודף שומן הנובע משינוויים הורמונליים.

הנקה בלעדית נראית לדעת הפאנל כמגינה מפני סיכון לסרטן, גם ליילוד וגם לאם. היא עשוייה להפחית את הסיכון לסרטן השד באם, ואת הסיכון להשמנת יתר אצל היילוד.

גובה בבגרות גם נמצא קשור לסיכון לסרטן: מבוגרים גבוהים נמצאים בסיכון גדול יותר לסרטן המעי הגס ולסרטן השד שלאחר גיל המעבר, ויש גם מס' עדויות שקושרות גובה לעלייה בסיכון לסרטן השחלות, הלבלב וסרטן שד לפני גיל המעבר.

ההמלצות של הדו"ח תקפות גם לשורדים ממחלות סרטן שונות, כל עוד אינן סותרות המלצות ספציפיות שנתנו לאותם מטופלים ע"י הרופאים המטפלים שלהם.

להלן סיכום ההמלצות המרכזיות למניעת סרטן:

  1. להשאר רזים ככל האפשר במסגרת טווח המשקל הנורמלי
  2. לשמור על פעילות גופנית כחלק מאורח החיים היום יומי
  3. להגביל צריכת מזונות עתירי קלוריות כולל משקאות ממותקים
  4. לאכול בעיקר מזונות שמקורם בצמחים 
  5. להמנע ככל האפשר מבשר אדום ובשר מעובד
  6. להגביל מזונות אלכוהולים
  7. להגביל צריכה של מלח ודגנים או קטניות לא טריים
  8. להשתדל לספק את הצרכים התזונתיים מדיאטה בלבד ללא תוספים
  9. אמהות צריכות להיניק, תינוקות צריכים לינוק
  10. חולי סרטן ששרדו והחלימו צריכים ליישם ההמלצות לצורך מניעה לחזרת הסרטן או סרטן חדש

 World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. Washington, DC: AICR, 2007

הערת המערכת: אין כאן ממש הפתעות אבל יש לקוות שפירסום ההמלצות והרעש הציבורי בעקבותיהן יעשו את שלהם ויגבירו את המודעות של הציבור הרחב ואנשי המקצוע ליישום ההמלצות. כדאי לשים לב שכמעט כל ההמלצות בלי יוצא מן הכלל גם מתאימות למניעת מחלות קרדיווסקולריות כך שאין "תופעות לואי" לא רצויות ליישומן בכל מקרה...יש חשיבות גם בהכרזה של פאנל המומחים לכך שסרטן אינה מחלה גנטית שעלולה להיות משפעת גם מגורמים סביבתיים אלא שהגורמים הסביבתיים כמו תזונה, זיהום אוויר וכד' מעלים ככל הידוע את הסיכון לסרטן גם בקרב מי שאינם בהכרח עם סיכון גנטי גבוה למחלת הסרטן.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני