חדשות

מה בין צריכת בשר אדום ובין הסיכון למחלות ממאירות של הכליה? (Am J Clin Nutr)

01/01/2012

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

באנשים הנוהגים לצרוך כמויות גדולות של בשר אדום תתכן עליה בסיכון למספר סוגים של מחלות ממאירות של הכליה, כך מדווחים חוקרים מארצות הברית במאמר חדש שפורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition.

 

לדברי החוקרים, מחקרים קודמים שבחנו את הקשר בין בשר אדום וסרטן כליה הדגימו תוצאות סותרות. במחקר הנוכחי, הם התבססו על נתונים אודות קרוב לחצי מיליון מבוגרים בארצות הברית, בגיל 50 ומעלה, שעברו סקירה להערכת ההרגלים התזונתיים, כולל צריכת בשר, ולאחר מכן היו במעקב למשך תקופה ממוצעת של תשע שנים.

 

במהלך תקופה זו, כ-1,800 מהם (פחות מחצי אחוז) אובחנו עם גידול מסוג RCC (Renal Cell Carcinoma). מקרים אלו כללו 498 גידולים מסוג Clear Cell Carcinoma ו-115 מקרים של Papillary Adenocarcinoma.

 

בממוצע, גברים במחקר צרכו 2-3 אונקיות בשר אדום ביום, זאת בהשוואה ל-1-2 אונקיות בנשים. בקרב המשתתפים בחמישון העליון של צריכת בשר אדום – כארבע אונקיות ביום – נרשמה עליה של 19% בסיכון לאבחנה של סרטן כליה, בהשוואה לאלו בחמישון התחתון, שאכלו פחות מאונקיה ביום.

 

כאשר החוקרים התמקדו בסוגים הנפוצים ביותר של גידולי כליה, הם מצאו כי הקשר בין צריכת בשר אדום וממאירות היה בולט יותר במקרים של גידולים פפילארים, אך לא הודגמה השפעה במקרים של גידולי Clear Cell Carcinoma.

 

בחולים שאכלו את הכמויות הגדולות ביותר של בשר עשוי-היטב וברביקיו, ולכן אלו עם החשיפה הרבה ביותר לכימיקאלים קרצינוגניים מתהליך ההכנה, היו בסיכון מוגבר לסרטן כליה, בהשוואה לאלו שלא צרכו בשר אדום שהוכן באופן זה.

 

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא, במטרה להבין מדוע קיים קשר בין בשר אדום ובין חלק מגידולי הכליה, אך לא כולם. בשלב זה, הם משערים כי ע"י ניתן להפחית את כמות הכימיקאלים עקב הכנת הבשר ע"י הימנעות מחשיפה ישירה של הבשר ללהבה פתוחה או משטח מתכת לוהט, הפחתת זמן הבישול ושימוש במכשיר מיקרוגל לבישול חלקי של הבשר לפני חשיפה לטמפרטורות גבוהות.

 

Am J Clin Nutr 2011

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני