חדשות

גם בשר מבושל כולל עוף קשור לסיכון מוגבר לסרטן כליות (cancer, הארץ)

15/04/2016

מאת מערכת אי-מד

במאמר המתפרסם ב''הארץ'' סוקרת תמי אדיב, תזונאית קלינית בשירותי בריאות כללית המתמחה בבריאטריה, סוכרת וטבעונות, מחקר שפורסם לאחרונה ב-CANCER ממנו עולה כי צריכת בשר מבושל קשורה לסיכון מוגבר לסרטן כליות.

אדיב מדגישה כי ממצאי המחקר מצביעים על כך שהסיכון המוגבר בין צריכת בשר לסרטן (במקרה הזה סרטן כליות) אינו מוגבל רק לבשר משומר או לצלייה/ברביקיו אשר כבר דווחו במחקרים קודמים כמעלים סיכון, אלא גם לבישול בשר שנחשב איכותי ו"בטוח" כביכול עד כה. הדבר נכון גם לגבי סוגי הבשר שנבדקו במחקר זה, סוגים שנחשבו כפחות מעלים סיכון לסרטן (כמו עוף והודו למשל) .

אדיב מעדכנת באשר לתוצאות המרכזיות של המחקר כדלקמן : " נמצא כי חולי הסרטן אכלו 55 גרם בשר בקר בממוצע ליום לעומת 39 גרם שאכלו הבריאים (כלומר, 30% יותר); ו-59 גרם בשר טרי מכל הסוגים בממוצע ליום לעומת 43 גרם שאכלו הבריאים (כלומר, 28% יותר). למעשה, נמצא כי חולי הסרטן צרכו כמויות גדולות יותר בממוצע ליום (ב-47%-10%) של מוטגנים מסוג אמינים הטרוציקלים - חומרים פרו-סרטניים שנוצרים בתהליכי בישול רבים של סוגי בשר שונים; לא רק צלייה על האש (ברביקיו) וטיגון שידועים בהשפעותיהם השליליות, אלא גם צלייה אטית בתנור ובישול ממושך בנוזלים, ובחום נמוך יחסית של 150-300 מעלות".

יש לציין שהמחקר מצא גם שונות גנטית (רגישות גנטית למוטגנים) שגם לה תפקיד בסיכון להתפתחות לסרטן כליות.

 למאמר המלא ב''הארץ''

 2016 Jan 1;122(1):108-15.

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני