חדשות

אנדוקרינולוגים מזהירים מפני סכנות טיפולים הנמכרים ללא מרשם רופא לשיפור פעילות בלוטת התריס (Thyroid)

19/12/2013

 

אנדוקרינולוגים מזהירים כי תוספים הנמכרים ללא-מרשם רופא בתקווה כי יביאו לשיפור תפקוד בלוטת התריס עלולים להכיל מרכיבים שאינם מצוינים בתוויות המצורפות, כולל הורמונים פעילים של בלוטת התריס, T3 ו-T4, העלולים להוביל ליתר פעילות של בלוטת התריס, עם הגדלת הסיכון לתופעות לוואי דוגמת קצב לב מהיר, הזעה וחרדה.

 

תוספי בלוטת תריס הנמכרים ללא מרשם רופא אינם אמורים לכלול הורמוני תירואיד, אך אין אמת בתוויות המצורפות לתוספים אלו.

 

המומחים מסבירים כי תוספי בלוטת תריס זכו לפופולאריות לאור השכיחות הגבוהה במבוגרים של תסמיני תת-פעילות של בלוטת התריס, בעיקר עייפות ועליה במשקל. נשים המחפשות פתרון מהיר לבעיות אלו בוחרות בתוספים המבטיחים להביא לשיפור בתפקודי בלוטת התריס.

 

הבעיה היא כי רק 6-8% מהנשים אכן סובלות מתת-פעילות של בלוטת התריס ונדרשות לטיפול הורמונאלי חליפי. כאשר מצוין כי התוספים מכילים רק צמחי מרפא מסוימים, נשים מאמינות כי הסיכון לנזק הוא קטן. אולם, כאשר נשים ללא תת-פעילות של בלוטת התריס נוטלות תוספים המכילים הורמוני תריס, ללא אזכור לכך בתוויות המצורפות, עשויים להופיע סיבוכים.

 

כעת החליטו החוקרים לבחון עשרה תוספי תירואיד פופולאריים לאחר שאחד מהם זיהה מקרה של תירוטוקסיקוזיס לאחר נטילת תוספים הנמכרים ללא מרשם רופא.

 

במסגרת המחקר בם בחנו את ההרכב הביוכימי של תוספים אלו באמצעות כרומטוגרפיה נוזלית להערכת הרמות של שני הורמוני תירואיד עיקריים – Thyroxine (T4) ו-Triiodothyronine (T3).

 

מהבדיקות עלה כי בתשעה מבין עשרה תוספים זוהו רמות מדידות של אחד מהורמוני בלוטת התריס, וכאשר ניתנו במינונים היומיים המומלצים, התוספים עשויים היו להביא לעליה גדולה יותר מהמומלץ בנשים עם תת-פעילות של בלוטת התריס.

 

חמישה מהתוספים הכילו T4, שהוא למעשה Levothyroxine, התרופה העיקרית המשמשת כיום לטיפול בתת-פעילות של בלוטת התריס. המינונים נעו בין 0.5 מיקרוגרם ועד 23 מיקרוגרם, כאשר האחרון מקביל למינון ההתחלתי הנמוך ביותר של התרופה. כאשר ניתנו לפי ההוראות, המטופלות נטלו כ-92 מיקרוגרם של T4 בכל יום.

 

גם בנשים עם אבחנה קלינית של תת-פעילות של בלוטת התריס, מתן המינון המדויק הנדרש הוא קריטי, מאחר שתרופות לטיפול בבלוטת התריס מסווגות ע"י מנהל המזון והתרופות האמריקאי כבעלות טווח תרפויטי צר. המשמעות היא כי חשוב מאוד שמינון התרופה יהיה מדויק מאוד, ונדרש ניטור ע"י רופא ומדידת רמות ההורמונים.

 

כאשר מטופלים עם רמות תקינות של הורמוני תריס נוטלים את המינון הקיים בתוספים אלו, הם עלולים לפתח יתר-פעילות של בלוטת התריס עם הופעת קצב לב מהיר ורעידות, כמו גם תחושת עצבנות.

 

המומחים מוסיפים כי הבעיה אינה רק עודף הורמוני תריס בעקבות נטילת התוספים, מאחר וחלק מהתכשירים כוללים מינונים גבוהים של יוד, המרכיב העיקרי המשמש את בלוטת התריס לייצור ההורמונים. לעיתים קרובות תוספים אלו עשויים להכיל עד 800 מיקרוגרם יוד לכל טיפה, כאשר המינון היומי המומלץ הוא 150 מיקרוגרם בלבד. בנוסף, תכשירים אלו עשויים גם להזדהם במתכות כבדות, בעיקר ארסן.

 

הממצאים מדגישים כי על המטפלים להיות מודעים לנטילת תוספים ע"י המטופלים ולהדריך אותם בנוגע לתופעות לוואי אפשריות של תוספים תזונתיים, שנועדו לסייע בשיפור תפקוד בלוטת התריס. חשוב להקפיד במיוחד במקרים בהם קשה במיוחד לאזן את תפקוד בלוטת התריס.

 

Thyroid

 

 

לידיעה ב-MedPage Today

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני