חדשות

שכיחות גבוהה של תופעות לוואי גסטרואינטסטינאליות עם טיפול ב-Selpercatinib (מתוך J Clin Endocrinol & Metab)

14/06/2022

 

תופעות הלוואי הגסטרואינטסטינאליות על-רקע טיפול ב- Selpercatinib עשויות להיות נפוצות יותר מכפי שתואר בעבר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. מרבית תופעות הלוואי חולפות באופן ספונטאני, אך לעיתים קרובות נדרשת התאמה של המינון.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קרצינומה מדולרית של בלוטת התריס וקרצינומה ממוינת היטב של בלוטת התריס העמידה לטיפול ביוד רדיואקטיבי מלוות בפרוגנוזה גרועה ואפשרויות טיפול מוגבלות. Selpercatinib הינו מעכב קינאז סלקטיבי המכוון כנגד גן RET, אשר הדגים שיעורי תגובה אובייקטיבית של 69-79%. דיווחים קודמים תיארו כי רק 17% מהחולים חוו תופעות לוואי גסטרואינטסטינאליות, זאת בניגוד לניסיון המקומי. כעת הם ביקשו לאפיין את תופעות הלוואי ולבחון את הקורלציה עם ממצאים היסטופתולוגיים והדמייתיים.

 

החוקרים אספו נתונים אודות 22 חולים ממחקר LIBERTTO-001 מסידני, עם נתונים זמינים מבדיקות הדמיה. המשתתפים השלימו ביקורים סדירים עם תיעוד תופעות לוואי ובדיקות CT כל שלושה חודשים. בדיקת CT בתחילת הדרך, בעת הופעת תופעות לוואי גסטרואינטסטינאליות ובביקורת האחרונה נבחנו ודורגו ע"י החוקרים. הערכה אנדוסקופית הושלמה בחמישה חולים.

 

מבין 22 החולים שנכללו במחקר, במרביתם תועדו שינויים סומאטיים בגן RET (18 חולים), בעיקר p.Met918Thr (14 חולים).

 

החוקרים מדווחים כי 10 חולים (50%) פיתחו תופעות לוואי גסטרואינטסטינאליות, כאשר בשמונה מהם נדרשה הפחתת מינון הטיפול, אך לא תועדו מקרים של הפסקת טיפול. מרבית החולים (17 חולים) אובחנו עם מחלה יציבה.

 

בצקת מעי דק וקיבה תועדה בחולים תסמיניים לאחר חציון של 67 שבועות טיפול. בחמשת החולים שהשלימו הערכה אנדוסקופית הייתה עדות לקורלציה היסטולוגית בין בצקת של הרירית ובין עדות הדמייתית לגודש ובצקת.

 

החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר מעידים על שכיחות גבוהה מהצפוי של תופעות לוואי גסטרואינטסטינאליות עם טיפול ב- Selpercatinib, כאשר עדות היסטולוגיות לבצקת של הרירית, בשילוב עם עדות הדמייתית לגודש ועיבוי דופן המעי מרמזים כי לבצקת בדופן המעי חשיבות מרכזית במנגנון כאבי הבטן בחולים אלו.

 

J Clin Endocrinol & Metab, June 1, 2022

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני