חדשות

פאנל מומחים תומך בסיווג Encapsulated FVPTC כגידול לא-ממאיר של בלוטת התריס (JAMA Oncol)

18/04/2016

 

פאנל בינלאומי של פתולוגים ורופאים המליץ על סיווג מחדש של גידול מסוג Encapsulated FVPTC (Follicular Variant Papillary Thyroid Cancer) כגידול פוליקולארי לא-ממאיר של בלוטת התריס, עם הצעה לשינוי שם הגידול ל-NIFTP (Noninvasive Follicular Thyroid Neoplasm with Papillary-like nuclear features). המלצה זו נועדה לשקף את המהלך הלא-פולשני ואת הסיכון הנמוך להישנות של גידול זה.

 

הכותבים מציינים כי למיטב ידיעתם, זוהי הפעם הראשונה בעידן המודרני בו סרטן מסוג מסוים מסווג מחדש כגידול לא-ממאיר. הם מקווים כי צעד זה ישמש דוגמא לקבוצות מומחים אחרות להערכת הנומנקלטורה של סוגים שונים של גידולים בעלי התנהגות אינדולנטית, למניעת טיפול יקר ומיותר.

 

המחקר עליו התבסס פאנל המומחים ובעקבותיו המליץ על שינוי השם של הגידול, מפורט במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology.

 

החוקרים כותבים כי ההיארעות של Encapsulated FVPTC עלתה פי 2-3 במהלך 20-30 השנים האחרונות וכיום סוג זה מהווה 10-20% מכלל גידולי בלוטת התריס המאובחנים באירופה וצפון אמריקה. עליה זו בהיארעות נובעת משיפור באבחנה. הם מוסיפים כי למרות שמצטברות עדויות המצביעות על התנהגות אינדולנטית מאוד של גידול זה, מרבית החולים מטופלים בדומה לטיפול המקובל לסרטן בלוטת התריס, הכולל ניתוח להסרת בלוטת התריס עם טיפול ביוד רדיואקטיבי.

 

צוות בינלאומי של פתולוגים סקר באופן עצמאי 268 דגימות גידול שאובחנו כ-Encapsulated FVPTC מ-13 מרכזים. הם ביססו קריטריוני אבחנה, כולל מאפיינים תאיים, חדירה של הגידול וגורמים נוספים. ב-109 חולים עם Encapsulated FVPTC ללא חדירה, לא תועדה הישנות או ביטויים אחרים למחלה לאחר חציון מעקב של 13 שנים. על-בסיס מידע זה בנוגע לתוצאות, כמו גם נתונים נוספים, הפאנל החליט לשנות את השם מ-Encapsulated FVPTC ל-NIFTP.

 

החוקרים קבעו כי עם אבחנה נכונה של NIFTP, שיעורי ההישנות נמוכים מאוד, ככל הנראה פחות מ-1% בתוך 15 שנים.

 

הסרת המילה "Cancer" משם הגידול משקפת את הפוטנציאל הממאיר הנמוך של גידולים אלו. דבר זה צפוי להשפיע על אופן תפיסת המחלה בעיניי  הרופאים והמטופלים וכן להפחית את ההוצאות הרפואיות והיקף הפרוצדורות המיותרות בחולים אלו.

 

JAMA Oncol. Published online April 14, 2016

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני