חדשות

גורמי סיכון חדשים להישנות סרטן בלוטת תריס בקשריות לימפה (Thyroid)

29/12/2016

 

במאמר שפורסם בכתב העת Thyroid מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי בחולים עם גרורות לקשריות לימפה צוואריות לאחר ניתוח לכריתת בלוטת התריס בשל PTC (Papillary Thyroid Carcinoma), גיל המטופל וגדילה מהירה של גרורות לקשריות לימפה הם מנבאים טובים יותר של התוצאות מאשר גודל הגידול בעת הניתוח הראשוני או גודל קשריות לימפה בעת הישנות.

 

מהנתונים עלה כי בחולים עם PTC והישנות בקשריות לימפה, שיעורי ההישרדות הספציפיים למחלה 10 שנים ו-15 שנים לאחר הניתוח הראשוני עמדו על 96.1% ו-90.1%, בהתאמה, כאשר שיעורי ההישרדות הספציפיים למחלה 10 שנים ו-15 שנים לאחר האבחנה של הישנות בקשריות לימפה עמדו על 84.7% ו-72.6%, בהתאמה.

 

המחקר הרטרוספקטיבי כלל 83 חולים עם PTC ולפחות קשרית לימפה אחת שהודגמה לאחר הניתוח בבדיקת אולטרה-סאונד במהלך המעקב בין השנים 2003-2014. מדגם המחקר כלל 15 גברים ו-68 נשים (גיל חציוני של 50.6 שנים).

 

קרוב למחצית מהחולים (48.2%) השלימו ניתוח להסרה מלאה של בלוטת התריס ובכל המקרים הושלמה דיסקציה של צוואר מרכזי, כולל 10 חולים (12%) עם התפשטות נרחבת מחוץ לבלוטת התריס. חציון מספר קשריות לימפה שהוסרו בדיסקציה עמד על 5 קשריות למטופל.

 

לאחר אבחנת הישנות בקשרית לימפה לפי ניקור בהנחיית אולטרה-סאונד או טיטר תירוגלובולין בנוזל הנשאב בניקור מחט, החוקרים התבססו על סדרת בדיקות אולטרה-סאונד אחת ל-3-6 חודשים לניטור שינויים בגודל.

 

חציון גודל קשרית הלימפה בתחילת תקופת המעקב עמד על 1.3 ס"מ. לאחר חציון מעקב של 86 חודשים, החוקרים מצאו כי ב-17 מבין 83 חולים (20.5%) תועדה עליה של לפחות 3 מ"מ בגודל קשרית הלימפה. מבין חולים אלו, ב-8.4% (7 מבין 83 חולים) תועדה עליה של לפחות 5 מ"מ, בעוד שב-39.7% הקשריות נסוגו (33 מבין 83 חולים).

 

גרורות מרוחקות תועדו ב-11 מבין 83 חולים, כולל פיזור לריאות (9 חולים), עצמות (2 חולים), מוח (חולה אחד) ועור (חולה אחד). עשרה חולים עם גרורות מרוחקות השלימו אבלציה ו/או טיפול ביוד רדיואקטיבי ו-44 חולים עם גרורות מרוחקות, התפשטות מאסיבית מחוץ לבלוטת התריס או הישנות שניה, טופלו לדיכוי רמות TSH לאחר הניתוח.

 

החוקרים מסבירים כי הגישה הטיפולית בחולים עם גדילה מהירה של הישנות גרורות לקשרית לימפה עשויה לכלול הסרה ניתוחית, עם או ללא טיפול לדיכוי TSH , טיפול ביוד רדיואקטיבי, הקרנות חיצוניות ו/או טיפול ב-TKI (Tyrosine Kinase Inhibitor). באופן תיאורטי, תתכן תועלת להסרת קשריות לימפה אלו למניעת גרורות מרוחקות חדשות, אם כי אין עדיין הוכחות לכך. לדבריהם, חולים עם הישנות גרורות לקשרית לימפה עם עדות לחדירה או סיכון גבוה לחדירה לוריד הג'ג'ולארי הפנימי, עורק התרדמה, וושט או עצב ה-RLN (Recurrent Laryngeal Nerve) הם מועמדים אפשריים להסרה ניתוחית.

 

בחולים עם מחלה אזורית-מקומית לא-נתיחה, שאינה מגיבה לטיפול ביוד רדיואקטיבי, ההנחיות מציעות כי ניתן להביא לשיפור התוצאות באמצעות הקרנה חיצונית.

 

Thyroid. 2016;26:1706-1711

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני