מאמרי מערכת

התפקיד של טיפול אנטיביוטי טופיקלי מניעתי בניתוחים אוקולופלסטיים/ פרופ' מרדכי רוזנר

28/12/2020

בקרב רוב האוקולופלסטיקאים מקובל כיום לתת למנותחים לאחר הניתוח טיפול אנטיביוטי טופיקלי כדי למנוע זיהום בפצע הניתוחי. סקר שבוצע ב- 2014 בקרב מנתחים אוקולופלסטיקאים מ- 43 מדינות הראה שונות רבה במתן אנטיביוטיקה סיסטמית פריאופרטיבית ולעומת זאת, הסכמה רבה לגבי טיפול באנטיביוטיקה טופיקלית. שעור הזיהומים שלאחר ניתוח בפצע הניתוחי הינו נמוך. מניחים שהווסקולריזציה העשירה של האזור הפריאוקולרי ומשך הזמן הקצר של רוב הניתוחים הפריאוקולריים תורמים לשכיחות הנמוכה של הזיהומים. בגלל הדאגה הגוברת מפני עמידות לאנטיביוטיקה, מתופעות לוואי של טיפול אנטיביוטי ומעלויות ההוצאות לבריאות, קיימות תהיות בנוגע להכרח בטיפול אנטיביוטי לאחר ניתוחים אוקולופלסטיים. הוצע שימוש במשחות טופיקליות של שמן מינרלי או משחות מבוססות פטרולטום ללא אנטיביוטיקה כתחליף למשחות שניתנו באופן מסורתי. השימוש בתחליפים ללא אנטיביוטיקה אלה נבדק עבור ניתוחים רבים אך לא הושגה הסכמה בנוגע אליו. בספרות האוקולופלסטית הנושא לא עלה עד עתה ולכן בוצע המחקר הנוכחי, שמטרתו הייתה לבדוק את ההנחה שטיפול אנטיביוטי טופיקלי פרופילקטי לא מפחית באופן משמעותי את שעור הזיהומים לאחר ניתוחים אוקולופלסטיים, בהשוואה לטיפול במשחות ללא אנטיביוטיקה.

החוקרים היו מארצות הברית ותאילנד, ממחלקות העיניים של אוניברסיטת קליפורניה בסן פרנציסקו, ושל הקולג' לרפואה Phramongkutklao בבנגקוק. המחקר היה קליני, אקראי ומבוקר, וכלל חולים מבוגרים שעברו ניתוח אוקולופלסטי פריאוקולרי ללא היסטוריה של זיהום בפצע ניתוחי באזור פריאוקולרי, ללא צורך לקבל טיפול אנטיביוטי פריאופרטיבי וללא אלרגיה לתרופות בהן השתמשו במחקר. לפני הניתוח חולקו החולים באופן אקראי לשתי קבוצות, באחת קיבלו לאחר הניתוח משחה אנטיביוטית ובשנייה קיבלו משחה ללא אנטיביוטיקה. התוצאות נצפו בעת הבדיקה הראשונה לאחר הניתוח. התוצא העיקרי היה שעור הזיהומים בפצע הניתוחי. התוצאים המשניים היו שעור דרמטיטיס אלרגית, ושעור סיבוכים אחרים בפצע הניתוחי. 

במחקר נכללו 401 מטופלים ש- 13 מהם לא המשיכו בניתוח או במעקב. מאפיינים עם סיכון גבוה לזיהום נמצאו ב- 24 אחוזים מקבוצת הביקורת ו- 21 אחוזים מקבוצת המטופלים באנטיביוטיקה. זיהום בפצע הניתוח היה שכיח יותר בקבוצת הביקורת – 2.7 אחוזים לעומת 0.0 אחוזים בקבוצת המטופלים באנטיביוטיקה. ההבדל היה משמעותי מבחינה סטטיסטית. שעור הדרמטיטיס האלרגית היה זהה בשתי הקבוצות – 0.5 אחוזים. שעור פתיחת הפצע (dehiscence) היה דומה – 2.7 אחוזים בקבוצת הביקורת ו- 3.5 אחוזים בקרב המטופלים באנטיביוטיקה. בקרב המנותחים עם סיכון נמוך לזיהום בקבוצת הביקורת, נמצא זיהום ב- 2.9 אחוזים וב- 2.2 אחוזים בקרב אלה עם סיכון גבוה לזיהום. הזיהומים טופלו באנטיביוטיקה פומית או סיסטמית  ונרפאו ללא סיבוכים נוספים, למעט מקרה אחד שנזקק לשני ניתוחים נוספים לתיקון תוצאות נלוות של הזיהום.
המסקנה הייתה שלאחר ניתוחים אוקולופלסטיים שגרתיים, המנותחים שטופלו עם משחה אנטיביוטית היו עם סיכון מופחת לפתח זיהום בהשוואה למנותחים שטופלו במשחה לא אנטיביוטית.

Suzanne K. Freitag, MD,1 Vinay K. Aakalu, MD, MPH,2 Jeremiah P. Tao, MD,3 Edward J. Wladis, MD,4 Jill A. Foster, MD,5 Rachel K. Sobel, MD,6 Michael T. Yen, MD7

Sentinel Lymph Node Biopsy for Eyelid and Conjunctival Malignancy

A Report by the American Academy of Ophthalmology

Ophthalmology 2020;127:1757-1765

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<